Computer Sweden har tidigare skrivit om den sociala intervjuroboten Tengai som är utvecklad av rekryteringsföretaget TNG.

Tanken är att denna AI-intervjurobot ska användas i början av en rekryteringsprocess, i en första intervju. Den ska också utvärdera svaren så att kandidaterna rangordnas.

Roboten ska kunna assistera HR-specialister och rekryterande chefer att se bortom sina fördomar och därmed fatta bättre och mer datadrivna rekryteringsbeslut.

Nu knoppar TNG av den här verksamheten och lägger den i det separata bolaget Tengai AB, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

TNG uppger vidare att de lanserade den första helt automatiserade produkten för in house-bruk i maj 2019. Nästa steg i produktutvecklingen är en fristående intervjurobot för den svenska marknaden i höst, följt av lansering av en engelsktalande robot i början av 2020.

Vd på Tengai AB blir Elin Öberg Mårtenzon som plockats från just TNG:

– Genom att göra Tengai till ett eget bolag kan vi nu självständigt bygga en organisation som kan leva upp till de internationella förfrågningar vi får, samtidigt som vi kan fortsätta att bygga produkten och utveckla tekniken. Eftersom ett av våra viktigaste kundsegment också är den internationella HR- och rekryteringsbranschen är det viktigt att vi förtydligar att Tengai drivs som ett fristående HR-techföretag, säger Elin Öberg Mårtenzon.

Läs mer: Se upp! Här är sju rekryteringsmissar du vill slippa