Pc-marknaden brukar inte bjuda på särskilt många positiva överraskningar nuförtiden – men under andra kvartalet ökade försäljningen mer än väntat. Den globala försäljningen ökade med 4,7 procent till 64,9 miljoner sålda pc.

Detta enligt analysföretaget IDCs senaste rapport. Och det är varken gaming-pc eller nya hybriddatorer som är förklaringen till det här lyftet, utan det är att företagen nu fått bråttom att göra sig av med sina gamla Windows 7-pc inför att gratissupporten upphör i januari 2020.

– Hotet om högre avgifter gjorde att en del pc-leverantörer levererade ett överflöd av desktops och laptops, och på sätt stärktes pc-marknaden på ett konstgjort sätt under andra kvartalet, säger Jitesh Ubrani, analytiker på IDC.

– I och med att datumet för att supporten för Windows 7 tas bort närmar sig så har marknaden också gått in i sista fasen av företagsmigreringar till Windows 10.

Jitesh Ubrani tror dock inte att det blir samma enorma skjuts för pc-marknaden som när Windows XP närmade sig slutet, eftersom företagen kommit längre i migreringarna den här gången och är bättre förberedda på slutdatumet.

IDC tror att den här Windows 7-effekten på pc-marknaden håller i sig under de kommande två kvartalen.

Windows 7 har varit ett ovanligt långlivat och populärt operativsystem. Så sent som i början på året fanns systemet på mer än var tredje pc i världen.

Många företag har väntat in i det sista på att migrera. Men senaste halvåret har Microsoft intensifierat arbetet med att få företagen att flytta över, och har gått ut med regelbundna varningar till Windows 7-användare om vad som väntar.

Enligt uppgifter kan extrakostnaderna för Windows 7-supporten bli 3000 kronor per pc under en treårsperiod.

Det finns dock fler förklaringar till att det säljs fler pc än väntat just nu. En av dessa är att utbudet av Intel-processorer förbättrats, vilket gjort att pc-leverantörerna kunnat fullfölja äldre beställningar och de har kunnat skeppa ett stadigt utbud av nya pc till sina försäljningskanaler.

Till och med den tröga europeiska pc-marknaden ökade efter flera kvartal av minskningar - och här pekas också Windows 7-flykten till Windows 10 ut som den viktigaste orsaken.

Hur ser det då ut i Sverige? Henrik Byström, affärsområdeschef för Modern Workplace på Microsoft i Sverige säger:

– Vi ser ett stort intresse från våra svenska kunder för Windows 10. Windows är en viktig pusselbit i vår molnaffär och i vår strategi för Microsoft 365, Vi ser ett otroligt momentum just nu med fler än 800 miljoner aktiva Windows 10-enheter i världen.

På leverantörsidan uppger IDC att Lenovo är störst med 25 procent av marknaden – vilket motsvarar 16,2 miljoner sålda enheter. Företaget vann under perioden en del riktigt stora företagskontrakt vilket drev deras försäljningen. Den kinesiska tillverkaren hade en tillväxt på hela 18,2 procent under kvartalet.

HP är tvåa på marknaden med 23,7 procents marknadsandel och en tillväxt på 3,2 procent. Dell trea med en andel på 17,9 procent. Därefter följer Acer (6,6 procent) och Apple (6,3 procent).

Läs mer: Därför vägrar användarna överge Windows 7: ”ett mycket bättre operativsystem”

Läs mer: Till slut gick det – Windows 10 har nått den magiska gränsen