Redan för fem år sedan talades det om att nedgången i den globala ekonomin skulle komma då. Ingenting har hänt förutom att det fortsatt uppåt och varningarna har blivit ”vargen kommer”-rop. Men faktum är att för varje rapportflod kommer den stora konjunkturnedgången närmare och den här perioden har startat oroväckande med svaga rapporter för tunga företag inom bank och industri.

Den minnesgode vet att it-bolagens rapporter är viktiga att hålla ögonen på. Under finanskrisen drabbades it-bolagen tidigt i cykeln.

Kanske är it-bolagen mindre konjunkturkänsliga nu, med alla pågående molnmigreringar och AI-projekt, men bland de globala it-jättar som rapporterar hittills är det inte mycket som talar för att företagen börjat dra i investeringsbromsen.

Både Microsoft och IBM har slagit marknadens förväntningar. Microsoft noterade till och med ett nytt all-time-high på börsen efter sin delårsrapport. Värt att notera från Microsofts rapport är också att molnverksamheten med Azure omsätter mer än Windowsverksamheten för första gången någonsin.

Microsoft ökade vinsten med 20 procent till 12,4 miljarder dollar och omsättningen med 12 procent till 33,72 miljarder dollar.

I ett uttalande kallade vd Satya Nadella det gångna året för ett ”rekordår” och han förklarade de starka ökningarna med att företaget satsat på att ”fördjupa sina partnerskap med ledande företag i alla branscher”.

Även IBM, som för övrigt blev klara med sitt förvärv av Red Hat tidigare den här månaden, svarade för ett bättre resultat än vad analytikerna hade trott. IBM ökade vinsten med fyra procent jämfört med motsvarande period förra året till 2,5 miljarder dollar.

De tappade dock omsättning med 4,2 procent till 19,6 miljarder dollar, men det var i linje med förväntningarna och till stor del en följd av den transformation företaget går igenom från "gammal it" som licenser och lösningar för de egna datahallarna (de har bland annat sålt en del traditionella mjukvaror som Notes & Domino) till molnet och AI.

I de här resultaten räknas inte Red Hat in, men den verksamheten kommer naturligtvis att ha stor inverkan på rapporterna framöver.

Europas största it-företag SAP hade ett tuffare kvartal. Den tyska mjukvarujätten rapporterade om vinstminskning på 21 procent jämfört med motsvarande period förra året. En viktig förklaring till att det kärvade för SAP var att försäljningen på de asiatiska marknaderna var svag.

Vinsten landade på 827 miljoner euro.

Mjukvarulicenser och support står fortfarande för mer än hälften av SAPs totala försäljningen och lejonparten av vinsten.

SAP rapporterade dock om att de för fjärde kvartalet i rad hade en tillväxt i molnet på 40 procent, och i en intervju med nyhetsbyrån Reuters sa vd Bill McDermott att företaget är ”mycket nöjt med riktningen de rör sig i”.

Den här veckan fortsätter rapportsäsongen för de internationella it-jättarna med flera tunga rapporter.

På onsdagen rapporterar Facebook för sitt senaste kvartal. Hittills har inte sociala medier-jättens försäljning påverkats i någon högre grad av de skandaler företaget varit inblandat i det senaste året. Återstår att se om det håller i sig.

På torsdag är det dags för de övriga molnjättarna (förutom Microsoft och IBM) att bekänna färg. Då kommer både Googles moderbolag Alphabet och Amazon (inklusive AWS) att lägga fram sina siffror. De rapporterna är viktiga att hålla ögonen på eftersom det är leverantörer som är centrala för många företags digtialiseringsprojekt.

Samma dag kommer också processorjätten Intel med sina resultat.

Nästa vecka kommer sedan smartphone-jättarna Apple (tisdagen) och Samsung (onsdagen).

Efter de här rapporterna vet vi mer om den sammanlagda statusen på de globala it-jättarna och affärsläget på marknaden.

Läs mer: Ökad vinst för Ericsson när 5g-investeringar tar fart

Läs mer: Telia om TV 4-köpet: Tror på godkännande under året