Nu börjar det röra på sig när det gäller 5g-utbyggnaderna runt om i världen. Till och med EU som sägs ligga efter USA och Asien i utrullningen har nu kommit igång med sin utlovade säkerhetsstrategi, som vi skrev under gårdagen.

Det finns flera vinnare på 5g-aktiviteten. Det är naturligtvis nätleverantörer som Ericsson – som förra veckan rapporterade om ökningar både vad gäller försäljning och vinst. Men även smartphone-leverantörerna kan ha anledning att hoppas på 5g.

Den globala smartphone-marknaden har gått i stå. Första kvartalet minskade den globala försäljningen med 2,7 procent till 373 miljoner enheter, enligt analysföretaget Gartner.

Nu kommer emellertid en rapport från ett annat analysföretag som förutspår stark försäljning av 5g-telefoner framöver. Det är Canalys som tror att 1,9 miljarder 5g-smartphones kommer att levereras i världen under de kommande fem åren. 2023 väntas de gå om telefoner med stöd för 4g.

Det här innebär att den årliga tillväxten för smartphones med 5g-stöd väntas vara 179,9 procent mellan åren 2019 och 2023. Värt att notera är att 34 procent av försäljningen väntas ske i Kina 2023, följt av Nordamerika med 18,8 procent och övriga Asien med 17,4 procent. Först därefter kommer Europa med 15,9 procent. Totalt tror Canalys att det säljs 774 miljoner 5g-lurar i världen år 2023.

Canalys betonar också att offentliga satsningar för att öka hastigheten i 5g-utrullningarna är kraftiga och effektiva drivkrafter på marknader som USA och Kina. Kinesiska operatörer ska investera fem miljarder dollar i 5g redan i år och bygga mellan 70 000 och 90 000 5g-basstationer i landet.

I det globala perspektivet spelar därför Kina en helt central roll vad gäller den här marknaden framöver. Enligt Canalys kommer 17,5 procent av alla smartphones som säljs i Kina 2020 att ha 5g-stöd och den andelen kommer sedan stiga dramatiskt till 2023 då siffran väntas vara 62,7 procent.

– 5g-telefoner kommer att ha en mycket snabb utveckling i Kina, som en följd av myndigheternas tekniska plan och operatörernas ekonomiska muskler. Det var en enorm mängd 5g-diskussioner på årets MWC i Shangahi och kinesiska 5g-licenser har beviljats ett år tidigare än planerat, säger Nicole Peng som är mobilanalytiker på Canalys.

Kina är också hemmamarknad för många av smartphone-tillverkarna och även för nätutrustningsleverantörer som Huawei och ZTE och därför kan man räkna med en enorm marknadsföringsaktivitet under de kommande åren.

Så sent som förra veckan rapporterades också att Huaweis första telefon med stöd för 5g kommer att börjas säljas i Förenade Arabemiraten, Italien och Kina redan nu i juli. Modellen heter Huawei Mate 20 X 5G,

Förutom Huawei har också leverantörer som Xiaomi, Samsung och LG visat upp mobiltelefoner med stöd för 5g. Det sägs också att Apple ska lansera en vikbar Ipad med stöd för 5g nästa år.

Att Kina blir en så viktig marknad för 5g-smartphones innebär risker för amerikanska Apple, enligt Canalys analytiker.

– Inte överraskande är det de kinesiska varumärkena som Huawei, Oppo, Xiaomi och ZTE som är 5g-hårdvarupartners till de tre stora operatörerna vid lanseringen. Även Samsung kommer att utnyttja möjligheterna. Däremot kommer Apple att tappa i början och lojala Iphone-användare kommer att få vänta i ytterligare ett år, vilket gör att de kan gå över till andra varumärken.

Läs mer: Otålig väntan på 5g-nätet i Sverige – men nästa år blir det åka av

Läs mer: Nu har Telias 5g-Sverigeturné nått Luleå