Den 12 juli föreslog Federal Trade Commission (FTC) att Facebook ska böta 5 miljarder dollar (motsvarande 47 miljarder kronor) i sviterna efter skandalen kring det brittiska konsultföretaget Cambridge Analytica.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer det amerikanska justitiedepartementet troligtvis att godkänna förslaget den här veckan, detta trots att flera politiker anser att böterna är alldeles för låga. Till exempel anser den republikanska senatorn Marsha Blackburn att de borde vara på 50 miljarder dollar, detta då företagets omsättning för 2018 låg på 55,8 miljarder dollar.

Under onsdagen är det dags för en ny kvartalsrapport från Facebook och enligt analytikerna kan det bli tal om det tredje kvartalet i rad där man presenterar ett resultat som är bättre än prognoserna. Med andra ord lär det inte bli några större problem för företaget att betala böterna på 5 miljarder dollar.

Det bör emellertid påpekas att Facebook kan få ytterligare böter inom en snar framtid. Företaget är nämligen föremål för fler utredningar gällande eventuella brott mot de amerikanska konkurrenslagarna.

Läs mer: It-jättar övertygar i svag rapportflod – men det är den här veckan det gäller