Trådlös teknik spelar redan en central roll i dagens kommunikation. Nya former av trådlöst kommer på samma sätt spela nyckelroller i framtida tekniker som robotisering, drönare, självkörande bilar och nya medicinska enheter de närmaste åren.

Analysföretaget Gartner har identifierat de tio viktigaste tekniktrenderna inom trådlöst på företagen under året.

– Både affärschefer och it-chefer måste vara medvetna om de här teknikerna och trenderna, säger Nick Jones, analytiker på Gartner. Många sidor av trådlös innovation kommer att innefatta omogna tekniker som 5g och millimetervågor, och kan kräva kunskaper som en organisation saknar.

– Chefer som vill driva innovation och teknisk transformation bör identifiera och starta piloter inom framväxande trådlösa tekniker för att se vad de har för potential och göra en plan för hur de kan användas.

De tio viktigaste trådlösa tekniktrenderna nu i år och framöver, är enligt Gartner:

1. Wifi.
Wifi har funnits länge och kommer fortsätta att vara den primära högeffektiva nätverkstekniken för hem och kontor fram till 2024. Förutom enkel kommunikation hittar wifi också nya roller att spela inom till exempel radarsystem eller som en komponent inom tvåfaktorsautentisering.

2. 5g-mobilitet.
5g-mobilsystem börjar tas i bruk under 2019 och 2020, men den fullständiga utrullningen kommer att ta mellan fem och åtta år. Fortfarande en omogen teknik men som när den utvecklas kommer att spela en helt central roll inom områden som IOT. I vissa fall kan den här tekniken fungera som ett komplement till wifi då det kan vara mer kostnadseffektivt för datanätverk med höga hastigheter på stora platser som hamnar, flygplatser och fabriker.

3. Trådlösa system för fordon.
Både vanliga bilar och självkörande sådana behöver kommunicera både med varandra och med väginfrastrukturen. Det här görs möjligt genom trådlösa system för det som Gartner kallar V2X (vehicle to everything).

Förutom att utbyta information och ge statusdata kan V2X också tillhandahålla en mängd andra tjänster som säkerhetsfunktioner, navigeringsstöd och infotainment.

4. Trådlös strömförsörjning med lång räckvidd.
Det här kan så småningom eliminera behovet av strömkablar från enheter som bärbara datorer, skärmar och till och med köksapparater. Det möjliggör i sin tur helt nya designer av både kontor och bostadsytor.

5. LPWA (low-power wide-area)–nätverk.
Den här tekniken förser IOT-applikationer med energieffektiv uppkoppling med låg bandbredd. Används ofta till stöd för enheter som behöver lång batteritid.

6. Trådlös sensorteknik
Det här kan användas till exempelvis radarsystem inomhus för drönare eller robotar. ”Sensordata är bränslet för IOT. Därför möjliggör nya sensortekniker innovativa former av applikationer och tjänster. Trådlösa sensorsystem kommer att integreras i flera nya användningsområden, alltifrån medicinsk diagnostik till objektigenkänning och smarta hemmet”, säger Nick Jones.

7. Förbättrad trådlös platsspårning.
En viktig trend inom trådlöst är att trådlösa kommunikationssystem känner av platserna för enheter som är anslutna till dem. Spårning med hög precision, upp till ungefär en meters noggrannhet, möjliggörs av den kommande IEEE 802.11az-standarden och är avsedd att vara en funktion i framtida 5g-standarder.

Lokalisering blir mycket viktigt inom flera verksamheter, som marknadsföring, logistik och IoT.

8. Millimetervågor
Trådlös millimetervågsteknik verkar i frekvenser i intervallet 30 till 300 gigahertz, med våglängder i intervallet 1 till 10 millimeter. Tekniken kan användas av trådlösa system som Wifi och 5g för kommunikation med kort räckvidd och hög bandbredd (exempelvis 4K- och 8K-videoströmning).

9. Teknik för returspridning
Returspridning gör att man kan skicka data med mycket låg strömförbrukning. Det är en funktion som gör tekniken idealisk för små nätverksenheter. Det kommer att vara särskilt viktigt i applikationer i ett område som redan är mättat med trådlösa signaler och där det finns ett behov av relativt enkla IOT-enheter, till exempel sensorer i smarta hem och kontor.

10. Mjukvarudefinierad radio.
Teknik som förskjuter huvuddelen av signalbehandlingen i ett radiosystem bort från chipp och till mjukvara. Det gör att radion kan stödja fler frekvenser och protokoll.
Tekniken har funnits i många år, men har aldrig tagit fart eftersom den är dyrare än dedikerade chipp. Gartner förväntar sig dock att mjukvarudefinierad radion växer i popularitet när nya protokoll kommer fram.

Läs mer: Google får betala för olaglig insamling av data från wifi-nätverk

Läs mer: Ska 5g dra smartphone-marknaden ur kräftgången?