Frankrikes finansminister Bruno Le Maire förklarade i helgen att Frankrike har för avsikt att gå vidare med att beskatta de stora techföretagens vinster, rapporterar Reuters.

Skatten som framför allt slår mot de stora jättarna – som Facebook, Google och Amazon – har fått USA:s president Donald Trump att hota med att beskatta franska viner som en motåtgärd.

Men Bruno Le Maire anser inte att det är en rimlig åtgärd.

– Det ligger i vårt intresse att ha en rättvis digital skatt, säger han och fortsätter med adress till Donald Trump.

– Var snäll och blanda inte ihop dessa två frågor. Nyckelfrågan är hur vi kan få konsensus kring en rättvis beskattning av digitala aktiviteter.

Han framhöll också att skatten inte riktar sig mot amerikanska bolag specifikt utan alla multinationella bolag som har digitala tjänster oavsett om det är amerikanska, europeiska eller kinesiska.

– Ibland har de inte någon fysisk närvaro på en plats och betalar lite eller inget i skatt. Det är en situation som inte är acceptabel och det ligger i vårt kollektiva intresse att få fram en rättvis beskattning av digitala aktiviteter i världen, säger han till Le Monde.

I mars stod det klart att EU:s medlemsländer inte kunde enas om att beskatta stora digitala företag. Sverige var ett av de länder som motsatte sig planerna. Förutom Frankrike har dock även Italien, Spanien och Storbritannien planer på att själva gå vidare och införa beskattning av de digitala jättarna.

Läs också: Frankrike går vidare med digitalskatt – ”ett korståg mot orättvis beskattning”