Loopia Group har tidigare under året agerat offensivt genom förvärv av .SE Direkt med 116 000 domännamn i Sverige den 12 februari och av Websupport, som är den största webbhotelleverantören i Slovakien, den 31 mars. Och sedan tidigare ingår Active24 med verksamhet i Tjeckien och Spanien.
Och nu, mitt under semestern passade Västeråsbaserade Loopia på att göra ännu ett förvärv. Och även den här gången valde bolagets ägare, riskkapitalbolaget Axcel, att agera inom Sverige och det genom att köpa konkurrenten Bineros verksamhet inom webbhotell och domännamn i abonnemangsform som riktar sig till små och medelstora företag och privatpersoner. Prislappen landade på 380 miljoner kronor.
– Det här är en marknad under konsolidering i Europa, säger Loopia Groups vd Sara Laurell, som utöver Sverige främst satsat på att växa i Central- och Östeuropa.
Och här hemma är det ingen tvekan om att köpet av Binero gör Loopia till den största spelaren.
– Nu är vi störst i Sverige. Vi hade en stark position innan också, säger hon och konstaterar att såväl kundbasen som produktutbudet från Binero passar väl in i Loopia Group.
För Bineros del var det en minst sagt stökig avslutning på livet i webbhotell-världen. Bolaget har brottats med stora tekniska problem under våren och haft en flora irriterade kunder som inte kunnat använda sina tjänster, och kritiken har varit högljudd. Men Sara Laurell låter inte orolig över att hon och Loopia skulle ha köpt på sig problem.
– De har ägnat sig åt att utveckla sin plattform och konsolidera kunder och det är aldrig en enkel process, säger hon.
Men du är inte rädd att ni ska ärva problemen?
– Njaej, det är vi inte. Men det är klart att man aldrig vet exakt vad som kommer att hända. Men just de problemen är vi ganska säkra på att vi inte kommer ärva. Det var en engångsgrej som inte kommer att hända igen.
Hur många kunder får ni på köpet?
– Det kan jag inte säga exakt, men vi kommer att komma upp i över 500 000 kunder totalt sett i gruppen i alla marknader. Poängen är att vi vill kunna ha gemensamma resurser för att utveckla kundupplevelsen och göra det mer säkert, utveckla prestandan och kunna ge ännu bättre service till våra kunder.
Har ni köpt färdigt nu eller blir det fler förvärv?
– Vi har tidigare köpt från Internetstiftelsen och Websupport i Bratislava i år och vi har för avsikt att fortsätta vara på den köpande sidan i den här konsolideringen.
Utöver den internationella personalen har Loopia drygt 60 anställda i Västerås och bolagets svenska styrka utökas nu rejält i och med förvärvet.
– Vi får med ett 40-tal anställda varav ungefär 30 är i Kramfors och jobbar inom kundtjänst och operations medan resten i huvudsak är Stockholmsbaserade, säger Sara Laurell.
Bineros webbhotellverksamhet har utgjorts av ett stort antal varumärken. Man kan nog räkna med att de flesta av dessa successivt kommer försvinna i och med ägarbytet. Än är dock inget klart och beslutat på den fronten.
– Det som är klart är att vi inte köper Binero-varumärket. Affären skedde nyligen och mitt i semestern så inget är bestämt, men på sikt tror vi att det är effektivt att ha färre varumärken. Men det får vi utreda hur vi gör längre fram, konstaterar Sara Laurell.
För Bineros del innebär alltså affären att man överger en klassisk del av bolagets verksamhet. Vd Göran Gylesjö ser det som en naturlig utveckling givet den väg marknaden utvecklats.
– Det sker en konsolidering just nu och antingen är man den del som förvärvar eller så är man den som avyttrar och nu fanns det en bra möjlighet för oss hos Loopia, säger han.
Ska det bli skönt att slippa jobba med webbhotelldelen?
– Nej. Tvärtom är det vår bebis sedan länge och en väldigt fin och samhällskritisk verksamhet. Det här är en mogen marknad och vi hittade en bra köpare som hade rätt profil.
Binero behåller alltså sitt varumärke och kommer att bygga vidare på den del bolaget har satsat mest på under de senaste åren.
– Vi kommer att fortsätta satsa vidare på Binero Cloud. Vår nysatsning ligger inom cloud och infrastrukturtjänster. Där har vi lagt grunden till att hålla en stark profil miljömässigt inom publika och privata moln samt co-location och vi ser att det finns en stor efterfrågan här, säger Göran Gylesjö.
Läs mer:
Fortsatt strul för Crystone: ”vi vet att kunderna upplever problem”
Elbolagen har fått smak på den växande datacentervärlden