För ungefär tre veckor sedan blev IBM:s mastodontförvärv av Red Hat helt klart. Och redan nu presenterar IBM några av de omedelbara åtgärder som kommer att vidtas efter att 34 miljarder dollars-affären har gått igenom.

Som vi konstaterat tidigare står begreppet hybrid multicloud i centrum när bolagen ska kombinera sina respektive styrkor. En första konkret åtgärd från IBM:s sida är att molnanpassa all sin mjukvara så att den ska kunna fungera var som helst där Red Hats Openshift snurrar.

Det nya namnet som ska etableras är IBM Cloud Paks, som beskrivs som en förintegrerad containervariant av IBM:s mjukvara anpassad efter Openshift. Cloud Paks kommer enligt IBM att kapa utvecklingstiden med upp till 84 procent och de operationella kostnaderna med 75 procent.

Det innebär alltså att flera kända varumärken från IBM:s mjukvaruvärld, som DB2, Websphere och API Connect, Watson Studio och Cognos Analytics inte bara kommer att finnas i datacentret utan ska gå att köra överallt, det vill säga lokalt eller i publika moln som AWS, Azure, Google Cloud Platform, Alibaba och IBM Cloud.

IBM poängterar att det handlar om ett viktigt nästa steg i utvecklingen, som man kallar kapitel 2. I det första kapitlet av utvecklingen skedde det mesta av innovationen ur ett utifrån-in-perspektiv, det vill säga när man pratade med kunderna låg fokus oftas på att spara kostnader utifrån själva infrastrukturen med lagring och nätverk.

När företagen nu tar klivet in i kapitel 2 så handlar det om att ta de mest värdefulla och affärskritiska applikationerna till molnet, och då kommer företagen inte bara vilja ha allt på ett och samma ställe. Det är där IBM Cloud Paks med Red Hat ska hjälpa till att flytta de viktigaste applikationerna till molnet på ett stabilt och säkert sätt.

– Red Hat frigör innovation med Linux-baserad teknik, inklusive containrar och Kubernetes, som har blivit de grundläggande byggstenarna i hybrida molnmiljöer. Den här grunden för öppna hybrida moln är det som gör det möjligt att flytta vilken applikation som helst, var som helst och när som helst. Tillsammans med IBM:s expertis och ett enormt ekosystem av passionerade utvecklare och partner kan kunderna skapa moderna appar med den teknik de föredrar och välja flexibiliteten att ha den bästa miljön för appen, oavsett om det är lokalt eller i flera publika moln, säger Red Hats koncernchef Jim Whitehurst om det nya kapitlet han och IBM nu går in i.

Diego Segre, chef för IBM Partner Ecosystem Europe, säger så här om hur Cloud Paks kommer att mottas av IBM:s partnerled:

– När företagen skyndar på flytten av sina mest kritiska tillgångar till molnet för att det ska gå snabbare och smidigare så ska IBM och vårt ekosystem av partner kunna ha ett unikt erbjudande. Kombinationen av IBM och Red Hat är början på nästa kapitel – det om hybridmolnet. Cloud Paks kombinerat med våra partners kompetens och tjänster är det bästa sättet att leverera en flexibel och öppen arkitektur som kan stödja våra kunder med det de behöver.

Utöver Cloud Paks kommer även följande saker att rullas ut i IBM:s och Red Hats nya hybrida multicloud-värld:

  • En ny funktionstjänst för Red Hats Openshift i IBM:s publika moln
  • Ny support för Openshift för IBM Systems vilket även inkluderar IBM Z och Linux One-stordatorer.
  • Nya konsulttjänster från det som numera är världens största grupp av Red Hat-certifierade konsulter.

Läs mer:
IBM:s partnerchef om framtiden med Red Hat: ”vi ska inte slåss mot AWS”
Hatten av! Därför byter Linuxföretaget logotyp