Mobilmarknaden har varit trög på sista tiden och 2019 ser inte ut att bli något bra mobilår. Det visar analysföretaget Gartners senaste rapport. Där spår man att den totala försäljningen i år kommer att landa på 1,5 miljarder smarta telefoner. Det är en minskning med 2,5 procent jämfört med året före.

Den största minskningen sker i Japan, där försäljningen beräknas bli 6.5 procent lägre under 2019, i Västeuropa, som minskar med 5,3 procent, och Nordamerika med 4,4 procents nedgång.

– Förlängda cykler för att byta ut sin telefon och förbud för USA-baserade leverantörer att använda Huawei-teknik gav en svagare efterfrågan på smarta telefoner under första halvåret 2019. Vi förväntar oss dessutom att efterfrågan blir ännu svagare under andra halvåret eftersom det ger få tydliga fördelar att byta telefon för såväl highend som telefoner i mellanklassen och för de billigaste, säger Annette Zimmermann, forskningschef på Gartner.

Men försäljningen väntas ta fart igen, men det dröjer ungefär ett år. Under andra halvan av 2020 spår Gartner marknadens återkomst tack vare nya 5G-telefoner, där bland annat en ny 5G-Iphone väntas dyka upp. Årets 5G-försäljning beräknas landa runt 15 miljoner lurar, viket alltså är en knapp procent av årets totala försäljning.

– Även om vissa tillverkare har börjat positionera sig med sina första 5G-telefoner så kommer den försäljningen vara låg under 2019. Försäljningen kommer att ta fart under andra halvan av 2020 när täckningen och tillgången på 5G-tjänster utökas, spår Annette Zimmermann.

Läs mer:
Ska 5g dra smartphone-marknaden ur kräftgången?
Huawei befäster andraplatsen på smartphones i världen