Så sent som igår kväll svensk tid meddelade USA:s president Donald Trump att ytterligare importtullar planeras i handelskriget med Kina. Den här gången handlar det om 10 procent på kinesiska varor till ett importvärde på 300 miljarder dollar, som ska gälla från den 1 september. Nyheten fick även världens börser att reagera och en tidigare uppgång under dagen blev istället en stäängning på minus.

Och handelskriget påverkar på många håll. Enligt nyhetsbyrån Reuters uppges taiwanesiska Foxconn nu undersöka möjligheterna att sälja sin jätteinvestering på 8,8 miljarder dollar i Guangzhou, där man dragit igång en lcd-fabrik, det vill säga som tillverkar stora skärmar,. Detta ses som en direkt effekt av avtagande efterfrågan på grund av handelskriget.

För Foxconn, som har stora investeringar i Kina, är det uppenbarligen ett känsligt läge just nu. Bolaget har många stora amerikanska kunder, inte minst Apple, och tvingas hela tiden parera allt som händer i det utdragna handelskriget mellan Washington och Peking.

Enligt Reuters källor letar Foxconn just nu en bank som ska kunna hitta en köpare av fabriken i Guangzhou. Diskussionerna ska dock vara i ett inledande skede och någon prislapp har inte satts än.

– Det är inte en lätt försäljning och det kan ta lite tid, säger en av källorna till Reuters och hänvisar till den globala efterfrågan på lcd-skärmar.

Från Foxconns håll kommenterar man uppgifterna i ett skriftligt uttalande: "Vår policy på Foxconn är att inte kommentera rykten eller spekulationer på marknaden".

Läs mer:
Massuppsägningar på Foxconn efter ras för Iphone
Förvirrat kring vad USA:s företag får sälja till Huawei