I april stod det klart att AWS och Microsoft valts ut som finalister i Pentagons stora molnaffär – värd 10 miljarder dollar, motsvarande drygt 95 miljarder kronor.

Men nu, bara veckor innan det segrande företaget skulle tillkännages, har Vita Huset instruerat den nya försvarsministern Mark Esper att granska tilldelningen av kontraktet. Tjänstemän med insyn uppger för Washington Post att det beror på en oro för att Amazon ska ta hem kontraktet.

Så sent som i söndag höll försvarsdepartementet fast vid sin plan att gå vidare med ett företag i molnupphandlingen, kallad Jedi, som är den dyraste teknikupphandling som gjorts av den amerikanska staten någonsin. Ännu har dock inget beslut tagits och enligt några tjänstemän så finns en möjlighet att flera företag delar på kontraktet.

Att president Donald Trump nu gett direktiv om att avvika från den strikt byråkratiska processen är ett avsteg från hur det brukar se ut. Men presidenten har vid flera tillfällen attackerat Amazon och vd:n Jeff Bezos som också äger Washington Post.

– Jag ska titta noga på det. Vi tar inga beslut förrän jag är nöjd med hur det ser ut – då ser vi vilka justeringar som behöver göras, om det behövs några, säger Mark Esper.

Oracle och IBM skulle välkomna om kontraktet skulle delas med flera företag – de har tidigare försökt blockera affären efter att ha sållats bort i upphandlingen. Enligt vad Pentagon tidigare sagt är det bara Amazon och Microsoft som möter kraven för Jedi-upphandlingen.

Läs också: Nya anklagelser från Oracle mot Amazon – efter att ha missat superaffären
Inte IBM, inte Oracle. Nu är det bara två kvar i kampen om supermegaaffären