I it- och telekomvärlden handlar just nu väldigt mycket om handelskrigsbataljen mellan Kina och USA. Bortsett från det faktum att sydkoreanska Samsung fortfarande tronar i toppen utgör den allt mer utmanande globala mobilmarknaden inget undantag.

För bakom ettan Samsung är det mer och mer kinesiskt i kampen om mobiltronen mot den största amerikanska telefonleverantören Apple. Och den senaste rapporten från IDC som danska Computerworld idag publicerat är ingen särskilt munter läsning för det amerikanska alternativet.

Med nöd och näppe lyckas Apple hålla undan på tredjeplatsen under andra kvartalet. Men raset är stort, med 18,2 procent eller 7,5 miljoner färre sålda Iphone jämfört med motsvarande period ifjol. Och luckan till ner fyran Xiaomi bara 0,4 procentenheter stor.

IDC noterar dock att Apples utbytesprogram inte räknas med i statistiken. För även om det inte påverkar nyförsäljningen så har programmet medfört att Apple sett en utökad IOS-användarbas.

Huawei, som varit en av handelskrigets huvudaktörer, verkar inte alltför påverkat, utan är tvärtom den leverantör som växer mest. Bolagets försäljning har ökat med 4,5 miljoner telefoner sedan motsvarande kvartal ifjol och har nu en marknadsandel på 17,6 procent. Det mesta av tillväxten på 8,4 procent kan dock hittas på hemmaplan. Huaweis marknadsandel i Kina är numera uppe på rekordhöga 62 procent.

Här är topplistan för andra kvartalet (marknadsandel, skillnad mot fjolåret)

1. Samsung 22,7 procent, + 5,5 procent
2. Huawei 17,6 procent, + 8,3 procent
3. Apple 10,1 procent, - 18,2 procent
4. Xiaomi 9,7 procent, - 0,2 procent
5. Oppo 8,9 procent, + 0,3 procent
Övriga 31 procent, - 8 procent
Källa: IDC

Läs mer:
Handelskriget slår mot Foxconn – uppges vilja sälja ny skärmfabrik
Tufft år för smarta telefoner – den efterlängtade 5G-comebacken dröjer