I den grupptalan som lämnats in mot Facebook anklagas företaget för att ha brutit mot delstaten Illinois lagar när företaget samlat in biometriska data med hjälp av ansiktsigenkänning, rapporterar Reuters.

– De här biometriska data är så känsliga att om de komprometteras finns helt enkelt inget sätt att rätta till det, säger advokaten Shawn Williams som är en av dem som arbetar med grupptalan.

– Det är inte som en id-handling eller ett kreditkortsnummer där du kan ändra numret. Du kan inte ändra ditt ansikte.

Stämningen kom in 2015 och omvandlades 2018 till en grupptalan och det hela handlar om den funktion i Facebook som gör att man kan känna igen sina vänner på foton som laddats upp.

Potentiellt kan grupptalan stå Facebook dyrt. Den som bryter mot Illinois lag om skydd av biometriska uppgifter kan behöva betala skadestånd med upp till 1 000 dollar per överträdelse som skett av försumlighet och 5 000 dollar för en avsiktlig överträdelse. Och enligt Shawn Williams kan grupptalan omfatta runt sju miljoner Facebookanvändare.

Facebook uppger att man tänker överklaga beslutet.

– Vi har alltid varit öppna med vår användning av ansiktsigenkänning och att människor kan slå på eller av den när som helst, säger en talesperson för företaget.

Läs också:
Därför tänker San Francisco förbjuda ansiktsigenkänning
Datainspektionen granskar skola efter försök med ansiktsigenkänning