Utvecklare har en position som gör dem till ett favoritmål för hackare. Det konstateras i en rapport från it-säkerhetsföretaget Glasswall.

Orsaken till det är att de ofta har administratörsrättigheter till ett antal system vilket självklart är mumma för en hackare att komma över.

För att lyckas med det är det phishing, nätfiske, som gäller. Och även om det är lätt att tro att teknikkunniga personer som utvecklare inte låter sig luras så är angriparna ofta duktiga på att utforma mejl som skräddarsys för mottagaren, skriver Zdnet.

Ett verktyg för att lyckas med det är att använda sig av utvecklarnas publika profil på sajter som exempelvis Linkedin. Genom dem kan hackarna se vilka speciella kompetenser eller intressen de kan använda sig av när de skriver ett mejl från en påstådd rekryterare.

– De värsta angriparna skickar inte ut mängder med falska mejl – de undersöker sina måltavlor säger säkerhetsexperten Lewis Henderson på Glasswall.

Därför bör utvecklare fundera kring hur mycket de delar med sig av i sina publika profiler och se till att vara misstänksamma mot oväntade mejl från okända avsändare – särskilt om det ligger med en fil som ska laddas ner för att få all information.

Läs också:
Microsofts varningsmail om ovanlig inloggning kan vara nätfiske
Ny allvarlig sårbarhet i Intelprocessorer – funnits sedan 2012