De berörda myndigheterna ska ha fått informationen om dataintrånget i ett brev från Statens Servicecenter för en vecka sedan, uppger Dagens Nyheter.

Händelsen ska i brevet betecknas som ”mycket allvarlig” och den har polisanmälts och rapporterats till Datainspektionen.

Polisanmälan är riktad mot en anställd vid en av myndigheterna som misstänks ligga bakom intrånget. Personen ska ha upptäckt ett säkerhetshål i systemet tidigare i år men i stället för att rapportera det ska personen dragit nytta av det för att komma över mer information. Först därefter ska personen ha rapporterat om det till Statens Servicecenter.

Bland annat kan det handla om personuppgifter men även sådant som information om sjukfrånvaro.

– Personen ifråga har haft behörighet att komma åt systemet för sin egen myndighets räkning och har med den behörigheten gjort slagningar i systemet med egenutvecklad kod för att komma åt mer information, något som vi ser allvarligt på och har polisanmält, säger Hans Tynelius, avdelningschef på Statens servicecenter till DN.

Primula är utvecklat av Evry och används i dag av ett 40-tal myndigheter och även flera universitet. Runt 45 000 statligt anställda får sina löner via systemet.

Artikeln har uppdaterats den 15 aug

Läs också: 
Jätteläcka av biometridata – miljontals fingeravtryck och ansiktsmönster
Hackarnas främsta måltavla: Utvecklarna