I vad som nog bör betraktas som ett politiskt debattinlägg, förvisso med en allvarlig underton, testade American Civil Liberties Union, ACLU, en lobbyorganisation som intar en skeptisk position till alltför omfattande användning av denna typ av teknik, Amazons mjukvara för ansiktsigenkänning vid namn Rekognition, rapporterar Motherboard.

ACLU testade att låta Rekognition jämföra bilder av ansiktena på 120 delstatspolitiker i Kalifornien med en databas med 25 000 bilder av arresterade personer, så kallade mug shots. Det gick sådär eftersom en av fem av politikerna pekades ut som kriminell av Rekognition.

Lämpligt nog, kan man tycka, var en av de utpekade delstatssenatorn Phil Ting som även han vill gå försiktigt fram med tekniken och även föreslagit att tekniken ska förbjudas i de kroppskameror som polisen använder. ACLU använde Rekognition i grundinställning vilket levererar positivt resultat med 80 procents sannolikhet.

ACLU:s advokat Matt Cagle menar dock att resultatet fortfarande hade varit otillfredställande även om inställningarna ställts till en högre nivå av sannolikhet.

Uppdatering - Amazon har publicerat följande kommentar till ACLUs test av Rekognition:
ACLU använder och beskriver återigen Amazon Rekognition på ett medvetet felaktigt sätt i syfte att skapa rubriker. Som vi sagt många gånger förr, när ansiktsigenkänningsteknologi används utifrån den rekommenderade tillförlitligthetsnivån på 99 procent och som ett stöd för mänskligt drivet beslutsfattande, kan den vara till hjälp inom en lång rad områden, från att bistå vid identifikation av brottslingar till hjälpa till att hitta försvunna barn och försvåra trafficking. Vi fortsätter att förespråka nationell lagstiftning kring ansiktsigenkänningsteknologi för att säkerställa att den används ansvarsfullt, och vi har delat med oss kring specifika förslag om detta både direkt till beslutsfattare och på vår blogg”

Läs också:
Jätteläcka av biometridata – miljontals fingeravtryck och ansiktsmönster
Facebook riskerar miljardskadestånd för ansiktsigenkänning