Den amerikanska federala polisen FBI planerar att samla in så mycket data det bara går om misstänkta personer på sociala medier som Facebook och och Twitter. FBI har begärt in förslag från tredjepartsleverantörer av tekniska lösningar som kan bistå initiativet, vilket kan komma att orsaka friktion mellan myndigheten och de sociala nätverken, skriver Wall Street Journal.

FBI skriver i ett uttalande att tekniken ska användas till att ”proaktivt identifiera och reaktivt övervaka hot mot USA och dess intressen”. FBI gick ut med sin begäran om förslag till tekniska lösningar flera veckor innan de senaste masskjutningarna i Texas och Ohio.

President Trump har beskyllt de sociala nätverken för att agera arena för ”störda hjärnor” där de radikaliseras, och har begärt att det amerikanska justitiedepartementet ska samarneta med teknikleverantörer för att ”utveckla verktyg som kan upptäcka massmördare innan de slår till”.

I sin begäran till teknikleverantörerna skriver FBI att de vill kunna ”skaffa sig kompletta sociala media-profiler på intressanta personer och deras samröre med organisationer och grupper” för att exempelvis hålla koll på personerna baserat på deras lokalitet och sökord.

Leverantörerna har till den 27 augusti på sig att lämna in sina förslag till FBI. Det har inte framkommit om FBI kommer att använda verktygen för andra än amerikanska medborgare.

Läs också:
Cisco får böta efter avslöjande av visselblåsare
FBI slog till – då gick ddos-attackerna ned med 85 procent