Det krävs inte mer än ett enkelt skript för att komma åt elevernas omdömen på Stockholms stads skolor via Skolplattformen för den som har en inloggning. Det räcker att använda sig av utvecklarverktygen i Chrome upptäckte en förälder.

– Jag är ingen hackare men det tog inte mer än fem minuter att hitta de uppgifter jag hittade, säger föräldern till Computer Sweden.

skolplattformen.
Föräldern visar hur man kan utläsa omdömen om andra elever än ens egna på Stockholms skolplattform. Här är en elev med omdömet Level 2, vilket betyder mer än godkänd.

Förutom omdömen går det också att hitta alla elevers och lärares namn och personnummer snabbt och enkelt.

Efter att informationen har spritt sig på sociala medier beslutade Stockholms Stad enligt ett pressmeddelande att stänga den del av skolplattformen där elevdokumentationen med uppgifter om elever och lärare ligger.

Computer Sweden har sökt ansvariga på Stockholms utbildningsförvaltning som begärt att få våra frågor skriftligt. De har dock ännu inte återkommit med svar.

Skolplattformen har fått hård kritik sedan den gick skarpt förra hösten framför allt för att svarstiderna varit väldigt långa. ”Försenad, buggig och funkar inte vid skolstart”, konstaterar en lärare då.

Under våren uppmärksammade Computer Sweden att alla elever fanns nåbara i chatten på Skolplattformen för dem som hade inloggning – även de som man inte hade någon relation till.

Och i juni inledde Datainspektionen en granskning efter att ha tagit emot anmälningar från Stockholms utbildningsnämnd efter att felaktiga behörigheter till elevregistret tilldelats skolpersonalen.

Plattformen har också blivit betydligt dyrare än beräknat. I början av året stod det också klart att projektet blivt 258 miljoner kronor dyrare än beräknat. Den tidigare kända budgeten låg på 695 miljoner kronor.

Läs också: 
”Det fungerade på teststadiet” – Stockholms it-direktör om haveriet med skolplattformen
Vuxna kan chatta med barn de inte känner på Stockholms skolplattform