Det har nu gått sex år sedan Chromebooks började säljas i Sverige – och nu står de här lite enklare datorerna med Chrome OS som operativsystem för runt en tiondel av den totala försäljningen av bärbara i landet.
Chromebooks fortsätter växa snabbt. Enligt IDC ökade försäljningen i Sverige med 24 procent under 2018 (se faktaruta).
– Det innebär att det går bättre för Chromebooks än ”vanliga” bärbara pc, säger Anders Elbak, hårdvaruanalytiker på IDC och tillägger att den kategorin under förra året ökade med fyra procent.
Totalt såldes 169 700 Chromebooks i Sverige under 2018, och det ser hyfsat ljust ut också nu den närmaste tiden. Till exempel så är siffran för enbart första halvåret i år 111 200.
– Den helt klart största delen av försäljningen går till utbildningssektorn och till konsumentmarknaden. Om man ser till organisationer så är det fortfarande väldigt få verksamheter som använder Chromebooks.
– Men jag tror att Chrome OS kommer att vinna mark också på företagsmarknaden. I USA och Kanada har Chrome redan runt 10 procents marknadsandel på företagen. Det lär väl i och för sig gå en del år innan de når sådana nivåer i Sverige, om de överhuvudtaget gör det.
Det stora hindret för Chrome OS är framför allt att många företag och myndigheter är väldigt inkörda i Windowsmiljön, och har många kritiska applikationer där. Kostnaderna att byta är stora.
Nu kommer emellertid en hel del nyheter på hårdvarusidan som kanske kan göra Chromebooks mer intressanta för företagen.
Vår amerikanska systersajt Computerworld pekar ut sex viktiga hårdvarutrender för Chromebooks.
1. Större tangentbord.
Fram till i år har inte Chromebooks med fullstora tangentbord – inklusive det numeriska tangentbordet till höger om bokstäverna – existerat. Det är ju inte särskilt speciellt för den här typen av datorer, utan det saknas också hos de flesta Windowsbaserade laptops. Dock finns det situationer, särskilt i yrkeslivet, då ett sådant numpad som det kallas kan vara väldigt användbart. Och nu finns det Chromebooks som kan erbjuda denna funktion.
Tidigare i år har HP Chromebook 15 och Acer Chromebook 715 kommit ut på marknaden och fler system lär följa efter.
Det här ökar användningsområdena för Chromebooks och stärker också dess chanser att betraktas som en seriös företagsprodukt.
2. Stryktåliga enheter.
Det här har funnits tidigare, men generellt har de mer hållbara Chrome OS-enheterna designats för att användas i klassrum – inte för mer professionella syften.
Men det finns ett verkligt behov av stryktålig företagshårdvara, särskilt inom surfplattor. Om Chrome OS ska hitta rätt i rollen som plattformen för nya Android-plattor är det här ett område som behöver utvecklas.
Och enligt Computerworld så är ett företag som heter AOPEN på gång med en Chromebook som är designad för tuffa förhållanden ute på fältet.
3. Trådlös laddning.
Ett antal enheter med stöd för trådlös laddning är på gång. Det här är inget revolutionerande, men ändå en viktig pusselbit i plattformen.
Ytterligare en funktion som kan komma på längre sikt är att Chromebook-enheten själv kan förvandlas till en trådlös laddningsstation. Detta så att man skulle kunna placera sin telefon på enhetens tangentbord och ladda den medan man arbetar. Google har tagit patent på det här, och vi får se om det dyker upp någon produkt med funktionen framöver.
4. Fingeravtryckssensorer.
Biometrisk säkerhet har på kort tid blivit en viktig del i mobil teknik, och Chromebooks har sakta men säkert fångat upp den här trenden. Googles Pixel Slate blev den första Chrome OS-produkten med fingeravtryckssensorer och nu har vi kunnat se att mer företagsorienterade enheter kommer.
Acers tidigare nämnda Chromebook 715 och den enklare 714 var de första enheterna med sensorer på tangentbordet för autentisering när man är på språng. Andra system med tangentbordssensorer är under utveckling och vi kommer nästan säkert att få se flera sådana implementationer över tid.
5. Upplåsning med ansiktsigenkänning.
Det finns tecken som tyder på att Google håller på att snickra ihop ett upplåsningssystem som bygger på ansiktsigenkänning för Chrome OS. Fortfarande är dock detaljerna om hur det här systemet skulle fungera väldigt få, men det pratas mycket om en ny hårdvarubaserad ”ansiktsigenkänningsenhet” som kan dyka upp i kommande enheter.
6. Inbyggd uppkoppling.
Det har talats om en inbyggd funktion för mobil uppkoppling för Chromebooks i över ett år nu, men det ser mer och mer ut som om de alltid uppkopplade enheterna verkligen är på väg att göra comeback nu (i början var det en kärnfunktion, men funktionen försvann från enheterna allt eftersom och blev till slut mer undantag än regel).
Dell verkar vara på gång med enhet med inbyggd LTE-uppkoppling. Google självt har därutöver filat på Chrome OS-koden för att förbättra stödet för enheter med inbyggd uppkoppling – något som också antyder att detta blir ett viktigt fokus för framtiden.
Läs mer:
8 myter om Googles succéplattform Chromebook
Så gör du om din gamla laptop till en Chromebook
Så här har försäljningen av Chromebooks utvecklats i Sverige:
2016: 139 000
2017: 137 000
2018: 169 700
2019: 111 200*
*Siffran för 2019 gäller enbart första halvåret.
Källa: IDC