Delar av Stockholms stads skolplattform fortsätter att vara stängda medan staden utreder vad som hänt tillsammans med leverantören som utvecklat systemet, Ping Pong.
– Vi tar också in uppgifter från Tieto som driftar plattformen om det krävs, säger Johanna Engman som är cio i Stockholms stad.
Vilka åtgärder som ska vidtas och när det hela kan vara löst är sådant som ännu inte är klart utan är sådant som utreds.
– Vi utreder frågan utifrån alla perspektiv för att se både konsekvenser och vilka åtgärder som krävs. Först måste vi förstå grunden till det som hänt och omfattningen för att sedan kunna göra en plan framåt.
Hur kommer det sig att ni inte upptäckt att det är så pass enkelt att komma över de här uppgifterna när en person utan särskilt djupa kunskaper kunde göra det?
– Det är en av de frågor vi utreder. Men vi tycker också det är olyckligt om man har bilden att alla uppgifter låg uppe – det krävdes att man använde koden och inte bara att man loggade in för att komma åt uppgifterna.
Dessutom framhåller hon att de uppgifter som kunnat kommas åt med det skript som användes av den förälder som larmade inte gäller sekretessbelagda uppgifter som skyddad identitet.
– Det har en annan säkerhetsklassning.
Skolplattformen har ju upplevts som något av ett sorgebarn – det upplevs som trögt av många och det finns också ett ärende hos Datainspektionen. Vad är det som gått snett i detta jätteprojekt?
– Det har pågått väldigt länge och är ett väldigt stort projekt. Och när vi tittar på det så har de allra flesta delarna gått bra – det som märks är ju det som inte fungerar. Sedan är ju varje del som inte fungerar ett misslyckande och vår utgångspunkt är att 100 procent ska fungera.
Johanna Engman pekar också på att plattformen har väldigt många användare – föräldrar, lärare och elever – vilket gör att många berörs när någon del inte fungerar.
– Men vår uppfattning är att mer och mer fungerar och vi fick in betydligt färre incidentrapporter nu före sommaren.
Hon framhåller också att upplevelsen av hur bra det fungerar beror på användare.
– Absolut bäst fungerar det för administratörerna som varit igång längst, de har lärt sig plattformen och sina moduler.
Har ni anmält den här händelsen till Datainspektionen?
– Det ligger också med i utredningen. Det ska ske inom 72 timmar och det kom till vår kännedom vid lunchtid i går.
Läs också:
Skolplattform läcker omdömen och elevdata – Stockholms stad panikstänger
”Det fungerade på teststadiet” – Stockholms it-direktör om haveriet med skolplattformen