I veckan delade Datainspektionen ut den första sanktionsavgiften efter att den slagit fast att en skola i Skellefteå brutit mot GDPR genom att testa att använda ansiktsigenkänning för att ta upp elevnärvaro.

Men trots att GDPR alltså redan reglerar användningen av känsliga biometriska data planerar nu EU-kommissionen att ytterligare stärka skyddet för individer när det gäller användningen av ansiktsigenkänning, erfar Financial Times.

Tjänstemän som tidningen talat med uppger att det ingår i en översyn av hur artificiell intelligens regleras. Syftet ska vara att begränsa den ”urskillningslösa användningen av teknik för ansiktsigenkänning” både från företag och myndigheter enligt en av dem.

Målet ska vara att få fram en lagstiftning som ”sätter en världsstandard för regleringen av AI” och som är klar, förutsägbar och entydig – och som ger individerna ett tillräckligt skydd.

EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen har också deklarerat att hon inom sina första hundra dagar ska presentera lagförslag för ett gemensamt, europeiskt angreppssätt när det kommer till ”de mänskliga och etiska konsekvenserna av artificiell intelligens”.

Läs också:
Facebook riskerar miljardskadestånd för ansiktsigenkänning
Därför tänker San Francisco förbjuda ansiktsigenkänning