Den pågående förvärvsvågen i branschen innebär att antalet bolag krymper betänkligt. Men det finns olika strategier för hur bolag ska införlivas i verksamheten. Medan många bolag väljer att effektivisera genom att integrera förvärv eller tidigare dotterbolag i koncernen ser konsultbolaget CAG ett stort värde i att göra exakt tvärtom. Vd Åsa Landén Ericsson ser nämligen helst att varje dotterbolag får odla sin särart. Med ett förflutet på Enfo har hon jobbat under en liknande modell, som vd på det beslutsstödsinriktade dotterbolaget Enfo Pointer.

Och det var just de åtta specialiserade dotterbolagen som var en av de sakerna som lockade henne till CAG, dit hon anslöt från en roll som interims-vd på Cygate, ett annat bolag som också gärna beskrivs som att det är på väg att förlora sin särprägel, och istället slukas upp i Teliakoncernen. Att hon dessutom fick vara med och ta CAG till börsen var en extra krydda.

– Det här var en kul utmaning där jag dessutom fick vara med och leda en börsnotering. Sådana uppdrag växer inte på träd, konstaterar hon när hon tar emot i bolagets lokaler på Kungsgatan, där koncernledningen samt dotterbolagen CAG Datastöd och CAG Arete huserar.

Missa inte Sveriges viktigaste IT-säkerhetsevent, Next Generation Threats

Förkortningen CAG, som bolaget gärna påpekar ska uttalas se-a-ge, står Contactor Arete Gruppen. Javautvecklings- och testbolaget Contactor grundades 1987 och är ett av de äldsta dotterbolagen av åtta totalt. Den verksamheten bedrivs dock några kvarter bort, vid Tegnérlunden. Och det är svårt att bevisa sin tro på egna självständiga dotterbolag på ett tydligare sätt än att som CAG hyra fem olika kontorslokaler inne i centrala Stockholm, plus ett i Nacka och ett i Kista.

– Min tro är att det till syvende och sist straffar sig att slå ihop alla bolag. Det handlar om att bevara kulturen och att få med sig medarbetarna och det är jätteviktigt att ha en grundmurad tro på det man gör och att man håller sig till det, säger CAG-vd:n.

När man väljer att centralisera bolag inom koncernen innebär det ofta stora besparingar i form av minskade lokalkostnader, kostnader för revisorer och att exempelvis inte behöva producera separata årsredovisningar för vart och ett av bolagen. Åsa Landén Ericsson är så klart högst medveten om de kostnader det innebär men är helt övertygad om att det är värt pengarna.

– Det sparar man in. De kostnaderna är försumbara i sammanhanget. Hög personalomsättning och rekryteringskostnader, det kostar mycket pengar. Att tappa en konsult är betydligt mycket dyrare än att betala några revisorer. Dessutom sitter ofta konsulten ihop med ett kunduppdrag där kunder uppskattar att ha kontinuitet.

Just kontinuitetsdelen betonar hon som extra betydelsefull för CAG, som till största delen satsat på att ha seniora konsulter ombord.

– Vi är ett klassiskt svenskt ingenjörsbolag med värdeord på svenska som kompetens, omtanke och långsiktighet. Vi gör inte så mycket väsen av oss utan vi är väldigt duktiga och kan det vi gör och är långsiktiga ur alla aspekter.

Och ändå har ni precis börsnoterats, det brukar knappast vara långsiktighet som lockar bolag att vara på börsen?

– Min övertygelse är att vi ska jobba långsiktigt, det är det enda som gäller. Börsen kan gå upp och ner men om vi gör det vi ska så kommer vi få utdelning för det på lång sikt.

De tre huvudbranscher som CAG-bolagen har sina kunder inom är bank och finans, försvar samt hälsa, vård och omsorg. Omsättningen under 2018 landade på 489 miljoner kronor och idag har man 330 anställda i och med det senaste tillskottet Engvall Security, ett förvärv som precis blivit klart och som slagits ihop med det senast startade dotterbolaget CAG Security. Och det förvärvet har dessutom gett mersmak.

– Vi är väldigt nöjda med Engvall-affären. Cybersäkerhet generellt är ett jättehett område som passar oss bra. Engvall har en tyngdpunkt mot försvarssegmentet medan vårt nuvarande Security-bolag mer är inriktat på civila kunder, så det är en bra kombination. Vi har en tydlig förvärvsstrategi framöver också, konstaterar Åsa Landén Ericsson.

Vad ska ni köpa då?

– Vi vill gärna hitta bolag inom försvarssektorn eller andra områden vi är inne i, som systemutveckling, hälsa, vård och omsorg eller bank och finans. Vi vill gärna hitta nischade bolag så att det blir tydligt hur de passar in i CAG-familjen. Det får gärna vara bolag med mellan 15 och 50 medarbetare.

Här är CAG:s åtta dotterbolag med respektive inriktning och adress
CAG Contactor – utveckling – Tegnérlunden
CAG Datastöd – drift och förvaltning – Kungsgatan
CAG Arete – Microsoftpartner som jobbar med dotnet, sharepoint och beslutsstöd – Kungsgatan
CAG Senseus – test och automation – Kista
CAG Mawell – hälsa, vård och omsorg – Saltmätargatan
CAG Mer Consulting – bank och finans – Sveavägen
CAG Novus – jobbar med försvaret – Nacka, Enköping och Östersund
CAG Engvall Security – cybersäkerhet – Danderydsgatan

Läs också:
CAG köper – och startar nytt säkerhetsbolag
Nästa it-konsultbolag är nu redo för börsen