Efter att Microsoft till slut medgett det alla visste, att den mark som köptes i Gästrikland ska användas till att bygga datacenter, så har det spekulerats i vad som ska bli nästa svenska ort. Detta eftersom man inte bara brukar bygga på ett ställe utan vill ha två anläggningar nära varandra men med betydligt större avstånd än mellan Gävle och Sandviken.

I dag meddelar Microsoft att svaret på de spekulationerna blir skånska Staffanstorps kommun. Den här gången meddelar man redan från början att det handlar om att bygga ”datacenter i världsklass” där hållbarhet anges som ett viktigt skäl för att välja Sverige.

Brad Smith, som har titeln president på Microsoft, bekräftade nyligen att bolaget i slutet av året kommer att uppnå målet om att bolagets datacenter till 60 procent ska drivas av förnybar energi. Nästa delmål är 70 procent 2023 med ett uttalat slutmål att den siffran ska upp i 100 procent.

– Vi vill att våra datacenter i Sverige ska vara bland de mest hållbara i världen med ambitionen att uppnå en nollvision för koldioxid. Den datacenterdesign vi utvecklar kommer att bidra till Microsofts åtagande att nå en hållbar och koldioxidsnål framtid, säger Noelle Walsh, chef för Cloud Operations & Innovation på Microsoft.

microsoft
Foto: Linus JacobsonHär bygger Microsoft ett nytt datacenter i Staffanstorp.

De nya svenska datacenter som Microsoft ska bygga ska komplettera bolagets övriga europeiska verksamheter. Just nu finns andra planerade datacenterbyggnationer i Norge och Schweiz, och de europeiska anläggningar som redan är igång finns i Österrike, Frankrike, Finland, Tyskland, Irland, Nederländerna och Storbritannien.

Enligt Staffanstorps kommun var det en omfattande process med fler än 35 olika vägda kriterier som avgjorde till den skånska kommunens fördel, där tillgången till kvalificerad arbetskraft och kraftförsörjning nämns som två av de viktigaste. När det gäller kraftsförsörjningsdelen kommer Microsoft att samarbeta med Eon.

– Microsofts pågående mångmiljardsatsning i Staffanstorp blir den största företagsetableringen i kommunens historia. Det är väldigt glädjande att efter ett år av konstruktiva samtal kunna berätta att Microsoft väljer att bygga ett datacenter i världsklass och etablera sig i Staffanstorp, säger Christian Sonesson (m), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp som säger att byggandet redan har inletts, bland annat genom förberedande markarbeten och under de kommande månaderna kommer arbetet med huvudbyggnaden att påbörjas.

– Det är svårt att överskatta betydelsen av Microsofts storsatsning i Staffanstorp. Dels blir Microsoft en av kommunens största arbetsgivare, dels kommer företaget långsiktigt att bidra till lokalsamhället genom sociala fonder till kommunens verksamhet och vårt lokalsamhälle. I samtalen om hur de sociala fonderna kan gagna lokalsamhället har det framgått att det inte handlar om obetydliga resurser. Även om ingenting är definitivt bestämt ännu, kan jag avslöja att diskussionerna rört bland annat skola och utbildning, miljöprojekt, främjande av det lokala näringslivet och kulturhistoriska insatser. Samtalen kommer att fortsätta och inkludera företrädare för det lokala samhället.

Läs också: 
Smarta datacenter en mångmiljardmarknad – och där finns svenska ABB
Hon ska bygga det ”nya” Microsoft i Sverige – ”en stor kulturell transformation”