Det är ett av de viktigaste skälen till att smartphone-marknaden gått i stå: Ersättningscyklerna har blivit längre. De gamla lurarna fungerar samtidigt som nyheterna i nya flaggskeppsmodeller inte är tillräckligt stora för att konsumenterna ska rusa till butiken och byta efter lanseringarna.

En ny studie i USA bland 3640 mobiltelefonanvändare visar att mer än hälften planerar att behålla sina nuvarande enheter mellan tre och fem år. Det skriver nyhetssajten The Next Web.

Under de senaste fem åren har en uppgraderingscykel på två år varit någon form av standard, men det är mer ett resultat av hur kontrakten formats av leverantörerna. Alla tecken tyder på att användarna behåller sina smartphones längre än så. 47 procent av deltagarna har haft sina nuvarande telefoner i mer än tre år. Bara 15 procent hade köpt sin senaste telefon inom den här ”tvåårsgränsen”.

Ting Mobile, som genomfört undersökningen, anser därför att resultaten är positiva. Innehållschefen Andrew Moore-Crispin säger till The Next Web:

– Under många har människor pressats att uppgradera till en ny telefon trots att deras gamla fungerar perfekt, och det är uppmuntrande att se att många behåller sina enheter längre.

– Undersökningen visar också att människor är noggranna med sådant som pris och grundläggande funktioner. De bryr sig inte lika mycket att ha den senaste, coolaste tekniken – även om det kanske inte är fantastiska nyheter för de stora leverantörerna.

Läs mer:
Ska 5g dra smartphone-marknaden ur kräftgången?
Smartphones en allt större säkerhetsrisk – här är de största hoten