Efter att EU i mars sa nej till en digitalskatt gick Frankrike vidare på egen hand. Syftet är att komma ifrån att de största digitala företagen ser till att deras vinster tas ut i länder med lägre skatter. Den nya skatten innebär att techbolag som har intäkter på över 750 miljoner euro eller en digital försäljning på minst 25 miljoner i Frankrike ska betala tre procent i skatt.

Skatten kallas GAFA som är en akronym för Google, Apple, Facebook och Amazon som är de som anses vara de främsta måltavlorna, men enligt det franska finansdepartementet berör den runt 30 större företag.

Just att skatten slår mot amerikanska jättar har fått USA:s president Donald Trump att reagera. Bland annat har han flera gånger hotat med att slå tillbaka – ett motdrag han lyft fram är importtullar på franskt vin.

Men nu ska Donald Trump och den franske presidenten Emmanuel Macron ha nått en uppgörelse, rapporterar Techcrunch. Frankrike lovar att skrota digitalskatten så snart OECD kommit överens om en metod att beskatta techföretag i de länder där de är verksamma.

Dessutom lovar Frankrike att betala igen en eventuell mellanskillnad om techbolagen tvingats betala mer i skatt än vad OECD-överenskommelsen kommer fram till.

Läs också: 
Frankrike går vidare med digitalskatt – ”ett korståg mot orättvis beskattning”
Svenskt motstånd gav utdelning – EU:s digitalskatt stoppad