Sedan den nya kollektivtrafiklagen kom på plats för sju år sedan har idén om att förenkla för resenärerna stått i centrum. En del i det är att underlätta att köpa biljetter var som helst i Sverige och branschen har också arbetat med att ta fram gemensamma standarder.
Men nu ökar regeringen pressen på att få fram ett gemensamt biljettsystem för lokal, regional, nationell – och på sikt internationell – kollektivtrafik. Nyligen tillsattes en utredning med uppdrag att bland annat analysera behov och hinder som är kopplade till att köpa biljetter till kollektivtrafik i hela Sverige och att kartlägga vilket arbete som redan pågår när det gäller biljetter i den svenska kollektivtrafiken. Även tekniska och marknadsmässiga hinder för att skapa ett konkurrensneutralt nationellt biljettsystem ska identifieras.
– Staten vill att vi nu ska gå från ord till handling. Frågan är inte om – utan hur – det ska införas, säger utredaren Gerhard Wennerström, till vardags vd för Samtrafiken som är kollektivtrafikaktörernas samägda bolag för gemensam tjänsteutveckling.
Utredningen ska enligt direktivet vara klar 30 april nästa år och systemet ska finnas på plats den 1 januari 2022.
– Jag ser framför mig att det ska fungera så att den som en gång blivit kund till kollektivtrafiken ska vara det i all kollektivtrafik. Hur man ska betala ska konsumenten själv kunna välja men utmaningen är att känna igen resenären i alla system.
Det betyder inte att resorna kostar lika mycket överallt – prissättningen råder regioner och andra aktörer över själva.
I utredningens uppdrag ligger inte att föreslå en specifik teknisk lösning – däremot så behöver alla kollektivtrafikaktörer se till att anpassa sina it-system för att det hela ska fungera och det kan självklart betyda olika mycket arbete och kostnader.

I ett första läge tänker Gerhard Wennerström sig inte att det handlar om att skapa ett gemensamt övergripande gränssnitt där alla biljetter finns att köpa.
– I direktivet står det att det ska vara lätt att köpa biljetter från sin ordinarie tjänst – det tolkar jag så att om jag är SL-kund så ska jag enkelt kunna köpa resten av utbudet i Sverige från deras plattform.
Så om man har en SL-app och är i Malmö kan man använda den för att köpa biljetter till Skånetrafiken?
– Ja, precis så.
Totalt sett är det få som reser kollektivtrafik i andra delar av landet än just där man bor. Och Gerhard Wennerström är tydlig med att det inte är det som det i grunden handlar om.
– Den huvudsakliga gruppen som ska attraheras är de som sitter i den privata bilen och inte alls reser med kollektivtrafik. De som har en bild av att kollektivtrafik är krångligt.
Och det är den också jämfört med bilåkande konstaterar han.
– I en bil behöver du bara sätta dig och så tar det tio sekunder så vet du hur du ska köra iväg. I kollektivtrafiken så måste du börja om från början med nytt system, nytt betalkort... så är det inte i bilvärlden.
Som CS skrivit om tidigare så pågår just nu ett stort EU-projekt för att samla trafikdata. Men i det projektet finns inte biljettdata med.
– Nej, det är inte en del av EU-förordningen. Där handlar det om realtidsdata.
Biljettsystemet är inte bara tänkt att omfatta offentliga aktörer utan också privata. Däremot så kräver exempelvis SJ-biljetter fortfarande ett bokningssystem där de sedan kan kombineras med andra biljetter förklarar Gerhard Wennerström.
– På SJ bokar man en specifik resa och en specifik plats. Det är som att ta varor från hyllor tills de tar slut. Men ett biljettsystem har ett oändligt lager – SL:s enkelbiljetter tar inte slut. Däremot så bör ett biljettsystem absolut kunna kommunicera med ett bokningssystem så att konsumenterna upplever att de får tillgång till det.
I ett första steg så handlar det om att skapa ett sömlöst biljettsystem för Sverige.
– Men vi börjar titta på hur det skulle se ut i Norden också, säger Gerhard Wennerström.
Läs också:
Svensk kollektivtrafikdata samlas – används redan i Apples karttjänst
Från lånecyklar till busstidtabeller – nu öppnas all trafikdata upp