Ett konsortium med det Hongkongbaserade riskkapitalbolaget RRJ Capitals i spetsen ska vara nära att köpa distributörsjätten Ingram Micro. Bolaget, som drivs av Richard Ong, tidigare partner på Goldman Sachs, uppges vara berett att lägga 4 miljarder dollar, motsvarande knappt 39 miljarder kronor för en majoritetspost.

Den kommande investeringen är en konvertibel som sedan förvandlas till drygt 50 procent av aktierna i Ingram Micro. Det skriver Bloomberg som hänvisar till anonyma källor, som också uppger att affären kan komma att avslutas under veckan.

Ingram Micro ägs idag av det kinesiska konglomeratet HNA Group, som köpte distributören för 6 miljarder dollar 2016, vilket var en av bolagets många investeringar under de senaste åren, då man totalt investerat 50 miljarder dollar på olika håll. Men nu under de senaste åren har man sålt av en hel del, till exempel fastigheter och hotellinvesteringar.

Enligt Bloomberg spelar handelskriget mellan USA och Kina in i beslutet. Att minska det kinesiska ägandet kommer göra det lättare för distributören att göra affärer i USA. Nyhertsbyrån skriver att det inte finns några kinesiska investerare hos RRJ och dess fonder, utan två tredjedelar kommer från Nordamerika och Europa och resten från Asien och Mellanöstern.

Läs även:
Kinesisk transportjätte köper Ingram Micro för 50 miljarder
Ingram Micro dubblar svenska styrkan när e-handelsjätten storsatsar