Storsatsande datacenterbolaget Conapto, som skapades av det som tidigare hette Sungard, fortsätter att satsa nytt. Nu ska man med hjälp av Coromatic bygga ett extra säkert datacenter, där man tar fasta på den nya lagstiftning som finns kring datahantering.

Enligt bolaget gör GDPR, NIS-direktivet och den nya säkerhetsskyddslagen men även rekommendationer från myndigheter som MSB och Esam att allt fler företag ställer krav på ett skalskydd i skyddsklass 3, vilket innebär ett förstärkt skalskydd som gör det mycket svårt för någon obehörig att fysiskt ta sig in i själva datacentret. Tydliga åtgärder för att nå dit är förstärkta konstruktioner i väggar och tak samt avancerade lösningar för kameraövervakning och inpassering.

Det är alltså Coromatic som anlitas för att designa den nya serverhallen, som byggs som en utökning av Conaptos befintliga anläggning Stockholm Nord i Sollentuna. Den nya satsningen beräknas vara klar i januari.

– Det här ligger helt i linje med vår ambition att ständigt lyssna in våra kunders och marknadens efterfrågan för att snabbt kunna anpassa och utveckla vårt erbjudande. Vi ser en tydlig trend hos våra kunder där krav på utökat skalskydd ligger väldigt högt på agendan för många, säger Ann Wingård, operativ chef på Conapto och konstaterar vidare:

– Det är därför otroligt glädjande att vi nu satt igång bygget av en hall som helt byggs enligt MSB:s samtliga rekommendationer för skyddsklass 3. För våra kunder innebär satsningen att man från och med januari 2020 kommer kunna flytta in i en hall där all utrustning omfattas av skyddsklass 3, utan att behöva göra egna investeringar för ytterligare skalskydd.

– Ett ökat fokus på både den fysiska säkerheten och cybersäkerhet, i kombination med att outsourca sitt eget datacenter till specialister inom it-drift och molntjänster, är två tydliga trender som vi ser på marknaden. Conapto är väl positionerat inom båda områdena och vi är glada att stödja dem i deras fortsatta expansion, säger Åsa Wikensten, chef för Data Center and Connected Workplace på Coromatic.

Läs också: Nischbolagen som vill gräva guld på datacenterboomen