Nuförtiden förändrar ny teknik organisationer så snabbt att det inte längre bara handlar om att ha koll på vad som kommer – utan om att ligga i framkant.

Innovationer inom artificiell intelligens eller inom mjukvarurobotar kommer i allt högre grad användas för att skapa konkurrensfördelar då organisationer snabbt och effektivt nyttjar sina datamängder för att fatta bättre beslut.

Organisationer som missar de här eller andra vitala tekniktrender riskerar en snabbt accelererande kris.

Vår amerikanska systersajt CIO.com har talat med ett par teknikexperter om vad de tror påverkar organisationerna brett då de genomgår sin digitala transformation.

Här är de tekniker som flest talar om:

Robotstyrd processautomation (RPA).
Företag ser stora fördelar i ett enkelt koncept: Delegera trista affärsprocessuppgifter till programvarurobotar för automatisering. Tekniken kallas robotstyrd processautomation och har redan en stor inverkan när det gäller att strömlinjeforma arbetsflöden för ”early adopters”.

– Utvecklingsgraden och den funktionella användbarheten för robotprocessautomation är chockerande bra och verkar bara förbättras med tiden, säger Matt Stevens, vd för Boston-baserade AppNeta.

– Jag trodde verkligen inte att denna nivå av intelligens eller förmåga skulle komma så snabbt.

Enligt Gartner överträffar RPA alla andra segment på marknaden för företagsmjukvara världen över, med förväntade intäkter på 1,3 miljarder dollar i år. Marknaden växte 63 procent förra året till 846 miljoner dollar.

Artificiell intelligens.
AI hjälper företag att komma till rätta med problem som skulle kunna vara svåra eller till och med omöjliga för it- eller affärspersonalen att lösa.

– Vi köper ännu inte bilden att maskiner kommer att ta alla jobb som görs av människor i dag, säger Tim Jobling, som är teknisk chef för Imagen. Men vi ser en del av en revolution som är liknande den som var när datorer blev allmängods.

– I dag kan vi se hur en massa problem tacklas av AI och maskininlärning, och vad det framför allt gör är att det tar bort tråkiga arbetsuppgifter eller möjliggör nya processer. Det sker i en sådan skala att det inte vore möjligt om det gjordes av människor.

DataOps
Att utnyttha en agil-liknande metod för att hantera data med AI och maskininlärning kan hjälpa företag att få fördelar 2020, säger Hitachi Vantaras Renee Lahti. Denna samarbetsinriktade, tvärfunktionella strategi för analys, känd som DataOps, kan visa sig bli revolutionerande när den väl börjar användas.

– Företag håller precis på att få grepp om det här, säger Lahti. Det handlar mer om personerna än om själva processen.

– Enligt Gartner är den nuvarande utnyttjandegraden för DataOps mindre än 1 procent av den totala marknaden – men de som hör till den procenten kommer att ha en enorm konkurrensfördel, fortsätter Lahti.

Video och integrering av kommunikationstjänster
Personalnöjdheten blir en allt viktigare faktor för organisationers framgång – inte bara i termer av produktivitet utan också för att locka till sig nya talanger i kompetensbristens dagar.

I en stor undersökning vid det amerikanska universitetet MIT där runt 300 företag skulle uppge vad som skapar personalnöjdhet så fann forskarna en överraskande faktor i topp – nämligen video. Investeringar i teknik för video leder till innovation, förbättrat samarbete och ökad produktivitet, ansåg forskarna.

Många bolag som ligger i fronten gör betydande investeringar i interaktiva videotekniker, särskilt när de ska sprida användandet av agila metoder bortom sina mjukvaruutvecklingsavdelningar till resten av verksamheten, enligt forskningsgruppen.

Videoteknik kan fungera som ett bra alternativ till möten ansikte-mot-ansikte, inte minst i decentraliserade organisationer, och det kommer nya funktioner som förstärkt verklighet och virtuell verklighet som gör det ännu mer användbart.

Läs mer:
Det här är AI och så funkar det
Så automatiserar Ericsson – varje mjukvarubot har en egen chef