5G.
Hajpen runt 5g gör att många glömmer bort att en nationell utrullning av teknik kommer att ta många år att utföra. Det hindrar heller inte företag från att lägga i ytterligare en växel i sina planer för mobila tjänster med hög hastighet och låg latens.

Många organisationer har visat sig vara mycket offensiva i sina 5g-strategier redan innan det finns utbredd nätverkstillgänglighet.

Visst har tekniken stor potential, men en del analytiker som CIO.com talat med varnar också för att de högt uppskruvade förväntningarna kan leda till problem. Om operatörer och företag inte kan hantera den enorma mängd data som kan följa med 5g så kan det leda till fördröjningar i processer – samtidigt som anställda och kunder förväntar sig realtidsåterkoppling med de snabbare nätverkshastigheterna. Detta riskerar att skapa missnöje. För att undkomma detta bör företag implementera skalbara realtidsdataarkitekturer ”som går bortom att bara samla in data”.

5G väntas dock också få många positiva sidoeffekter. I och med att tekniken är så lovande kommer den att pressa organisationer att identifiera processer i företaget som behöver förändras så att it-miljön uppfyller kraven i de nya nätverken. 5g väntas också driva implementeringar av andra viktiga tekniker som edge computing, virtuell verklighet och energieffektivisering.

Container-teknik
Containrar och mikrotjänster drar till sig intresse från organisationer som snabbt behöver utveckla och skala upp kod, särskilt inom områden som IOT eller molnet.

– Det är intressant att se hur IoT-projekt drar in många trendiga tekniker som edge computing, serverlöst och containrar, tillsammans med organisationsstrukturer runt DevOps och mikrotjänster, säger Todd Loeppke, Chefsarkitekt på Sungard.

Många experter pekar särskilt ut open source-systemet Kubernetes som ett särskilt populärt sätt att hantera container-miljöer.

Uppslukande upplevelser (VR, AR och blandad verklighet).
När det gäller uppslukande upplevelser som virtuell, förstärkt och blandad verklighet så har det varit mycket snack och lite verkstad hittills. Men det går inte att komma runt att de här teknikerna har en enorm potential, inte minst ute på företagen. Det gäller alltifrån detaljhandel, industri och utbildning.

Men även branscher som bank och finans kan dra stor nytta av de här teknikerna i sina kundkontakter eller forskning inom exempelvis medicin.

IOT och edge computing
En undersökning från i år av analysföretaget CompTIA visar att en tredjedel av de amerikanska företagen tror att IOT-strategier kan hjälpa till med att öka intäkterna genom att boosta produktionen, skapa lönsamhet av alla data eller börja sälja tjänster som en produkt.
Det här går också hand i hand med utvecklingen av allt bättre AI och maskininlärningsverktyg för att hantera alla data och göra dem mer tillgängliga för organsationerna.

– Big data har funnits i tio år nu, men den verkliga utmaningen med Big data är att hitta vettiga sätt att använda det i affärssyfte, säger Sungards Loeppke.

– Traditionella verktyg har använts med begränsad framgång, som jag ser det. Med ML-teknik som nu görs mer tillgänglig så kommer fler företag att få möjlighet till förbättrade kundupplevelser, och de får större möjligheter att tjäna pengar på den data de samlat in genom åren.