Årets upplaga av Jobbhälsoindex – landets största årligen återkommande arbetsmiljöundersökning - är nedslående läsning. Andelen som ser betydelsen av vad de gör och som tycker jobbet är meningsfullt blir allt färre.

I årets undersökning svarar 56 procent att de ser betydelsen, men den siffran går ner för varje år. Förra året låg den på 58 procent och 2013 var det 72 procent som såg betydelse i sina jobb.

På samma sätt ökar de som anser att de inte ser betydelsen av vad de gör: 14 procent i år, 11 procent förra året och 7 procent 2013.

Yngre personer har svårare att se jobbet som meningsfullt. Även de som haft högre sjukfrånvaro eller upplevt psykiskt obehag inför har betydligt svårare att se betydelsen av vad de gör, enligt undersökningen.

– Det är naturligtvis oroande att det är allt färre som ser betydelsen av vad de gör, säger Lars Hjalmarsson, vd för Jobbhälsoindex som gjort undersökningen.

Det är också uppenbart att det skiljer mycket mellan olika branscher. Inom vård och omsorg samt utbildning har man lättast att se betydelsen. Motsatsen gäller inom handel och transport.

Om man tittar på it-branschen specifikt så sticker den inte ut från mängden. I kategorin it, telekom och datakonsulter svarar 13 att de inte ser betydelsen och 56 procent att de gör det, medan 31 procent väljer alternativet ”varken eller”.

Jobbhälsoindex har genomförts sedan 2007 och i år har 10 200 personer i åldrarna 20-65 år som arbetat minst halvtid, ingått i undersökningen.

Läs mer:
Har karriären fått sig en knäck? Här är sju tips för att komma på banan igen
Somrarna mer slitsamma för egenföretagare