Efter att de senaste åren varit stationerad på iberiska halvön, där han basat över ungefär hälften av Tech Datas europeiska verksamhet, har Jonas Elmgren varit hemma i Sverige ett drygt år. Nu har han gjort klart med ett nytt uppdrag, som nordisk vd på Ingram Micro.

– Efter en lång karriär hos en kollega till Ingram Micro gavs jag en chans till att ta en paus, rensa skallen och att göra en personlig omstart. När jag sedan flyttade hem i våras stod jag med ett blankt papper i handen och alla dörrar öppna för nya möjligheter, säger han och konstaterar att han under sina fyra år i Spanien och Portugal har skaffat sig en stor erfarenhet av de kulturella skillnader som finns inom affärsvärlden.

– En av anledningarna till att jag blev nyfiken när jag blev kontaktad av Mark Snider (Emea-chef på Ingram Micro) var kombinationen av svårt men kul där min erfarenhet väl kommer till pass. Jag är inte en person som gillar att segla i platt vatten, jag gillar att få kavla upp ärmarna och leda och motivera teamet mot ett utstakat mål.

Jonas Elmgren har drygt 30 års erfarenhet bakom sig. Han började på lagret på Scribona, en distributör som sedan köptes av Tech Data. Och han säger att han trivs i distributörsledet där han kan samarbeta med de flesta bolag på marknaden.

– Jag älskar hur vi verkar i ett ekosystem av ledande leverantörer och partners som attraherar väldigt mycket duktiga människor. I ett större perspektiv är vi i en vital del av samhället och den moderna ekonomin där digitaliseringen är en del av vardagen och som hela tiden utmanar oss att ligga i framkant, säger han.

Nu blir hans uppdrag alltså att bygga upp ett nordiskt Ingram Micro.

– Initialt har jag egentligen bara två fokusområden, vår servicenivå samt organisationen. Vår servicenivå måste vara state of the art inom de områden som vi verkar på och är det som berättigar vår existens. För att göra detta möjligt måste vi se till att ha en motiverad och sammansvetsad organisation som är väl utformad efter vårt erbjudande. Ingram Micro har alla komponenter i sitt erbjudande, det ska bli otroligt spännande att se vart det kan leda oss.

Läs också: Iphone nyckeln när Tech Data vill bli störst