I våras lanserade Apple sitt CryptoKit for IOS 13, som gör att utvecklare enkelt kan skapa funktioner för digitala signaturer och publika och privata krypteringsnycklar, som sedan kan lagras och hanteras i Apples Secure Enclave. Detta skulle kunna användas för att hantera kryptovalutor – något som intensifierat spekulationerna om att Apple kan vara på väg in på det här området. Det skriver vår amerikanska systersajt Computerworld.

Vid den lanseringen svarade inte Apple på en fråga om huruvida Cryptokit var en del i en plan att lansera en plånbok för kryptovalutor. Men förra veckan uppgav Jennifer Balley, som är chef för betalningslösningen Apple Pay, i en intervju med CNN att företaget har ögonen på området.

– Vi håller på och tittar på kryptovalutor. Vi tycker det är intressant, och att det har en långsiktigt intressant potential.

Om Apple fullföljer det här spåret så följer de efter smartphone-tillverkarna HTC och Samsung som redan aviserat planer på att skapa egna digitala plånböcker, som lagras på en plattform som inte är uppkopplad mot internet.

Apples kryptovalutasatsning lär dock inte dyka upp den närmsta tiden, tror Jack Gold, analytiker vid J. Gold Associates. Till Computerworld säger han att företaget först och främst lär vilja försäkra sig om att Apple Pay fungerar ordentligt och att de vinner marknadsandelar där innan de hoppar in i en ny metod ”med många risker”.

– Jag skulle gissa att Apple kommer att agera utifrån vad andra gör inom kryptovalutor, så att de kan utvärdera hur framgångsrika de är och vilka problem som uppstår. Apple är väldigt duktiga på att fixa eventuella problem i tekniker och därefter presentera det för slutanvändare. Men vanligtvis leder de inte marknaden, utan kommer in efter att en marknad etablerats.

Läs mer:
Libra – detta är Facebooks kryptovaluta
Bluewallet – steget till bitcoin blir inte enklare än så här