Vi har tidigare skrivit om olika exempel på när SAP:s mjukvara använts i idrottssammanhang. Det har varit det tyska fotbollslandslaget som tagit hjälp av Hana och i Sverige har hockeylaget Malmö Redhawks använt mjukvara för att samla olika typer av idrottsdata för att göra analyser.

Nu har SAP tagit fram ännu en sportmjukvara i samarbete med Keytree och Sports & Wellbeing Analytics. Nu handlar det om att göra kontaktsporter säkrare. Den nyutvecklade produkten heter passande nog Protecht och först ut på spelplanen är rugbyn, där man kopplat upp spelarnas tandskydd.

Det är brittiska Ospreys Rugby Club som testat lösningen under de senaste tolv månaderna. Och nu använder klubbens tränare och fysioterapeuter den insamlade datan för att kunna identifiera eventuella huvudskador hos sina spelare.

tandskydd
Uppkopplat tandskydd.

Risken för hjärnskakning och andra hjärn- och huvudskador har länge varit ett problem inom kontaktidrotter som rugby, fotboll och ishockey. Det Protecht-plattformen främst ska användas till är alltså att förebygga och övervaka skador. Inför lanseringen har man tagit fasta på studier som visar att nästan 50 procent av alla hjärnskakningar inte upptäcks och att det bara är 5 procent av skadorna som orsakar medvetslöshet. Därför har man siktat på att ha ett bättre kontrollsystem i ett tidigare skede.

Med de uppgifter som samlas ska tränare få hjälp att göra rätt val så att spelare kan undvika huvudskador och samtidigt spela så effektivt som möjligt. Efter att manm kopplat upp de brittiska rugbyspelarnas tandskydd hoppas SAP kunna använda produkten till fler sporter som fotboll, hockey och boxning.

Läs också: Malmö Redhawks blir först ut med SAP:s datahockey