En tydlig trend under de senaste åren har varit att branschens bolag hjälper varandra genom att köpa varandra eller genom att slås ihop. Nu är det dags för nästa fusion.

För ungefär ett år sedan gick Shortcap in som ny delägare i Infront IT-Partner. Och nu i juli förvärvade Shortcap dessutom konsultbolaget Real Time Services, RTS, och bildade efter det en ny koncern där båda ska ingå som två fristående bolag. Förhoppningen är att den nya it-koncernen ska göra bolagen starkare tillsammans. Något nytt namn verkar inte vara aktuellt utan planen är att de båda delarna ska fortsätta verka under respektive varumärke.

Baserat på nuläget kommer man tillsammans att ha 90 anställda med en årsomsättning på cirka 720 miljoner kronor och med ett rörelseresultat på 32 miljoner kronor.

– Det bästa av två världar skulle man kunna säga. Den nya koncernen har det som behövs för att i rask takt fortsätta sin expansion och då med en bred it-kompetens som kan möta marknadens krav på utveckling. Entreprenörskapet hos grundarna och anställda i både RTS och Infront kommer att leda verksamheten till en stark position i det nya it-landskapet, menar Shortcaps vd Eric Severin.

Missa inte Branschkollen – nyhetsbrevet för den svenska it-branschen. Teckna en gratis prenumeration!

Konsultbolaget RTS har 32 konsulter som främst fokuserar på datacenter och virtualisering och jobbar med infrastruktur, moln och managed services.

– Att få bilda en ny koncern tillsammans med Infront IT-Partner är verkligen en unik händelse på den svenska marknaden. Här pratar vi inte om någon konsolidering utan tillsammans skapar vi en helhetsleverantör med kompetens och leveranskapacitet i absolut högsta klass. Med Shortcap som stark finansiell ägare kan vi lägga i nästa växel och fokusera på vårt kärnerbjudande men även utveckla nya tjänster, säger John Sega, vd på RTS.

För Infront, som historiskt varit väldigt starka inom infrastruktur, innebär den nya koncernkompisen en möjlighet att ta sig an större och mer komplexa uppdrag och kunna erbjuda både såväl befintliga som nya kunder ett ännu starkare erbjudande.

– Vi har en stor efterfrågan från våra kunder om att ta en ännu större position och ansvar i våra lösningar. Med RTS får vi en spetskompetens som med råge täcker detta, säger Infront IT-Partners vd Patrik Holmström.

Läs också: Köpa eller bli uppköpt – därför konsolideras it-branschen i rasande fart