Det innebär att spelbranschen nu omsätter 19,2 miljarder kronor. Det visar en ny rapport från Dataspelsbranschen.
– Dataspelsbranschen har vuxit stabilt det senaste decenniet. En majoritet av bolagen går också med vinst, och de 20 största bolagen har bidragit med över två miljarder till statskassan. Dataspel är en exportbransch som är viktig för svensk ekonomi, säger Johanna Nylander, ansvarig för rapporten på Dataspelsbranschen.
Rapporten visar vidare att det under 2018 fanns 382 spelutvecklingsföretag som totalt har 5317 anställda i Sverige. Antalet anställda ökade därmed med 14 procent under året.
Den största tillväxten på personalsidan sker dock utomlands. Om man även ser till de internationella verksamheterna så är totalt 7921 personer anställda av ett svenskt spelutvecklingsföretag – vilket är en ökning med 48 procent jämfört med 2017.
Bland annat är det här en följd av kompetensbristen.
– Många spelbolag vittnar fortfarande om svårigheterna att få hit personal med snåriga regler för arbetskraftsinvandring, långa handläggningstider och byråkratiska buggar. Det är synd att bolag måste etablera sig utomlands för att kunna växa i den takt som de vill, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen.
I rapporten konstaterar Dataspelsbranschen att ett par nya fenomen kan urskiljas. Flera asiatiska aktörer investerar i svenska spelutvecklare, bland annat kinesiska Tencents i Fatshark och förvärv av Sharkmob samt japansk-koreanska Nexons investeringar i Embark Studios.
Det andra är att de svenska företagen ökar sina förvärv i utlandet. ”Det är inte helt nytt, men den senaste åren har trenden stärkts” skriver Dataspelsbranschen i rapporten.
Sju bolag redovisar miljardomsättning, enligt rapporten. Här är de största bolagen mätt i omsättning i miljoner kronor.
1. THQ Nordic 4 124
2. Mojang 3 004
3. King 2 042
4. G5 Entertainment 1 450
5. EA DICE 1 392
6. Stillfront Group 1 325
7. Paradox Interactive 1 128
8. Avalanche Studios 611
9. Ubisoft Massive 375
10. Starbreeze 349
Källa: Spelutvecklarindex 2019
I rapporten framhålls också Arctic Game Lab som landets snabbast växande spelkluster.
”Med en gemensam plattform för utveckling av nya spelstudior, etableringar, utbildning, mötesplatser och investeringar i Norr– och Västerbotten, har klustret blivit en bas för framgångsrikt spelskapande i norra Sverige”.
Sedan idén föddes 2015 har regionen gått från en handfull till ett 40-tal spelbolag och över 200 aktiva professionella spelutvecklare, konstaterar Dataspelsbranschen.
Läs mer: Spelbranschen slukar allt fler utvecklare – det skapar problem för it-bolagen