Under sin första period som EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor har Margrethe Vestager varit en nagel i ögat på flera av de stora it-bolagen, och bland annat varit med och utdömt rejäla böter till Google och en enorm skattesmäll till Apple.

Nu ska hon snart påbörja sin andra period i den här rollen – och mycket talar för att hon fortsatt kommer att ha ögonen på de stora it-bolagen.

EUs nya, mycket omtalade dataskyddsregler, täcker inte hur data kan användas för att ”dra slutsatser om mig eller underminera demokratin”, sa Margrethe Vestager i ett tal i Köpenhamn under fredagen, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

– När ett fåtal företag kontrollerar stora mängder data om oss, så kan det också hjälpa dem att inverka på de val vi gör, fortsatte hon.

Vidare sa Vestager att Europa ”kan behöva bredare regler för att säkerställa att sättet företag samlar in och använder data på inte skadar grundläggande värden i vårt samhälle”.

Det här är en av de första indikationerna på hur hon kan tänkas använda sin andra period som EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor som påbörjas den 1 november. Nu har hon också stöd av nya lagar för att skapa möjliga regleringar för digitala företag.

Förutom att Google och Apple dömts till enorma bötesbelopp har Vestager också undersökt hur Amazon hanterar sina data, och ställt frågor till Facebook om hur de hanterar sina appar och om deras planerade kryptovaluta Libra.

Myndigheterna kommer att hålla ”ett vaksamt öga” på hur internetplattformarna använder sin makt ”både som spelare och domare” när de inhyser andra företag som de också konkurrerar med, sa hon vidare, skriver Bloomberg.

Läs mer:
Ny svindlande EU-bot till Google – tvingas betala 15,5 miljarder
23 konkurrenter vill få EU att utreda Googles jobbsök