Nästa år planerar Facebook att lansera kryptovalutan Libra. Projektet stöds av bland annat Mastercard, Visa, Ebay, Paypal, Stripe, Spotify och Uber och ägs inte av Facebook utan av Libra Association i Genève i Schweiz.

Lanseringen av en valuta som inte är statsstödd skapar oro på många håll. Frankrike och Tyskland argumenterar för att Libra bör blockeras inom EU. Nyligen kom också uppgifter om att EU-kommissionen undersöker ”potentiellt konkurrensbegränsande beteende” kopplat till Libra.

Och i dag ska tjänstemän från 26 centralbanker, även den amerikanska, fråga ut representanter från Libra kring vad den kommande valutan är tänkt att omfatta och hur den är designad, uppger Financial Times. Utfrågningen utgör en del av en större rapport som G7-ländernas finansministrar ska ta del av i oktober.

Mötet, som är det första mellan Libras grundare och centralbanksvärlden, leds av Benoît Coeuré som sitter i styrelsen i den Europiska centralbanken, ECB. Han har tidigare deklarerat för att ribban för att Libra ska få verka i EU kommer att sättas mycket högt.

Libras representanter välkomnar mötet och säger att ”under de tre månader som gått sedan avsikten att lansera Libranätverket har vi prioriterat möten med tillsynsmyndigheter och beslutsfattare runt om i världen”.

Facebook pekar på Libra som ett sätt att demokratisera pengar genom att valutan är oberoende av ett enskilt land.

Men kritikerna ser just privatiseringen av pengar som en risk.

– Denna eventuella privatisering av pengar medför risk för missbruk av dominerande ställning, risker för suveränitet och risker för konsumenter och för företag, sa den franske finansministern Bruno Le Maire vid ett OECD-möte i förra veckan.

Läs också:
Stopp där! Frankrike vill blockera Facebooks digitala valuta i EU
Libra – detta är Facebooks kryptovaluta