De globala betalningslösningarna domineras i dag helt av storbankerna. Den här marknaden som sträcker sig från allt till kortbetalningar till lösningar för utlandstransaktioner är värd hisnande 1 500 miljarder dollar, enligt en undersökning från konsultbolaget Accenture som nyhetsbyrån Reuters uppmärksammar.

Den här siffran väntas växa till 2 000 miljarder år 2025 – men det är inte de traditionella bankerna som är vinnarna i det här rejset.

En mycket intressant detalj i det här sammanhanget är nämligen att bankerna vid det här laget väntas ha tappat 280 miljarder – eller 15 procent av de totala intäkterna från globala betalningar – till startups och nya bolag i den här sektorn.

De traditionella bankerna möter allt tuffare konkurrens från teknik-startups som Stripe, Square, Paypal och TransferWise. Inte minst i Sverige finns snabbväxande betalningsföretaget som Klarna och Izettle, som köpts upp av Paypal.

Fler och fler betalningar görs direkt till mottagaren med hjälp av ny teknik – och det här tar i en del fall bort behovet av plastkorten som drivit bankernas intäkter.

– I stället för att gå i bräschen i den nya vågen av den blomstrande betalningsmarknaden så känner bankerna trycket från ny konkurrens och de ser sina marginaler pressas, säger Gareth Wilson, chef för Accentures globala betalningsteam.

Läs mer:
Skicka pengar till utlandet – utan att bli skinnad
Så jobbar Klarna för att behålla ”rebelltänket”