Microsoft, som har köpt en tomt och som är på väg att köpa en andra, är inte den enda it-jätte som velat etablera sig i Gävle.

Enligt Gefle Dagblad har Facebook haft långtgående planer på att komplettera sin anläggning i Luleå med ett andra svenska datacenter i Gävle, med vilken man dessutom hade blivit granne med Microsoft. Men enligt tidningen ska det ha slutat med att Facebook drog sig ur diskussionerna med Gävle kommun.

Gefle Dagblad skriver att flera avtal skrivits mellan Gävle kommun och Geieren Sweden AB, som är del av en företagsgrupp där Facebook är moderbolag. Planen var att bygga ett datacenter på den nedlagda flygplatsen i Rörberg utanför Gävle, men de planerna ska ha skrotats i juni. Den tilltänkta tomten är på 160 hektar.

Att Facebook till slut drog sig ur projektet beror enligt Gefle Dagblads källor på att Facebook inte tyckte att den aktuella platsen fungerade för de tekniska lösningar man ville använda. Ingen av parterna har kommenterat uppgifterna. Men Gävle kommun uppges ha lagt cirka 15 miljoner kronor på förberedelser.

Läs också: Microsoft har fått smak på Gävle – här vill man köpa sin fjärde svenska datacentertomt