2016 dömdes Apple av EU-kommissionen att betala svindlande 13 miljarder euro i kvarskatt – eftersom EU anser att bolaget betalat för lite skatt för sin verksamhet på Irland.

Apples överklagande är just nu uppe i EU-domstolens näst högsta instans. Apples finansdirektör Luca Maestri ledde en sex personer stark delegation i rätten. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Apples advokat Daniel Beard argumenterade för att Iphone, Ipad, App Store och andra Apple-produkter utvecklats i USA, inte i Irland.

– De här filialernas verksamheter omfattade inte att skapa, utveckla eller hantera de här rättigheterna. Baserat på de fakta som finns i det här fallet så strider den primära linjen mot verkligheten och sunt förnuft.

Vidare sa han:
– Kommissionen hävdar att i stort sett hela Apples vinst från all försäljning utanför USA måste tillskrivas två filialer på Irland. Men de här två filialerna kan helt enkelt inte vara ansvariga för att generera nästan hela Apples vinst utanför USA.

Kommissionens advokat Richard Lyal svarade att Apples argument om att deras immateriella rättigheter-verksamheter äger rum i USA är irrelevant eftersom Irland beskattar Apples irländska dotterbolag, inte hela koncernen.

Domstolen väntas komma fram till ett avgörande under de kommande månaderna, men det kan dröja flera år innan den här processen får ett definitivt slut, då den förlorande parten väntas överklaga också den här domen till högsta instans, skriver Reuters.

Läs mer: Apple tar strid om 130-miljardersboten från EU