Det är relationer som är viktigast när unga it-proffs väljer jobb. Det visar en ny undersökning från Academic Work där man frågat studenter och akademiker i början av sin karriär om vad de rankar högst hos en arbetsgivare.

65 procent placerar trevliga kolleger och bra social arbetsmiljö överst på listan medan bra lön och förmåner kommer på andra plats med 60 procent.

Men även om lönen ligger på andraplats är den ändå viktigare just för it-proffsen än för andra unga akademiker. Ser man till hela gruppen hamnar lönen nämligen på delad andra plats tillsammans med intressanta och utmanande arbetsuppgifter med 55 procent.

Unga inom it oroar sig heller inte för digitaliseringen eller robotiseringen. 74 procent är inte alls oroliga för att digitala verktyg och robotisering kommer att påverka deras karriär negativt – snarare tvärt om.

– De är övertygade om att digitaliseringen kommer att effektivisera deras jobb och göra det möjligt att fokusera mer på kreativa och värdeskapande aktiviteter, säger Sam Alvandpour, affärsområdeschef inom it på Academic Work, i en kommentar.

Och inte heller i gruppen unga akademiker som helhet är oron särskilt utbredd, 70 procent uppger att de inte är oroliga.

Läs också: 
Så kan AI få fler flyktingar i jobb
Så kommer den hetaste tekniken stuva om din arbetsplats