Hur dominerande får ett techföretag bli egentligen? Ja någonstans verkar människor tycka att det går en gräns. En undersökning i USA som gjorts av tankesmedjan Data for Progress i samarbete med Yougov Blue visar att en majoritet i landet stöder tanken att stycka digitala jättar som Amazon, Google och Facebook, rapporterar Vox.

Nästan två tredjedelar ger sitt stöd till att bryta upp köp som gjorts – exempelvis Facebooks köp av Instagram – om det leder till ökad konkurrens i framtiden. Ännu fler – sju av tio amerikaner – anser att techföretag som rankar det som de själva tjänar pengar på högre när människor söker något. Exempelvis om man söker för något på Amazon och produkter från sitt eget märke före produkter från andra företag.

Undersökningen visar att det här inte är en fråga som skiljer mellan demokrater, republikaner eller oberoende. Stödet är ungefär lika stort bland dem som själva betecknar sig som mycket konservativa eller mycket liberala.

Parallellt med det har flera politiker på båda sidor vridit upp tonläget mot de digitala jättarna. Den demokratiska presidentkandidaten Elizabeth Warren talar just om att stycke upp dem medan den republikanske senatorn Josh Hawley bland annat vill att tiden på sociala medier ska begränsas till en halvtimme.

Som CS tidigare rapporterat pågår också en mängd granskningar av de stora techbolagen i USA just nu.

EU fortsätter också ha ögonen på de stora techjättarna.

– När ett fåtal företag kontrollerar stora mängder data om oss, så kan det också hjälpa dem att inverka på de val vi gör, sa EU-kommissionären Margrethe Vestager nyligen.

Läs också: 
EU släpper inte hotet om att stycka upp Google
Därför ska Google granskas av 48 delstater i USA