Det kopparbaserade telenätet, genom vilket många abonnenter får sin internetaccess med xDSL-tekniker, kommer enligt en plan presenterad av den nationella operatören British Telecom, BT, att släckas ned och ersättas med fiberteknik, rapporterar The Register.

BT:s Openreach-avdelning, som underhåller kopparnätet har redan inlett samtal med näringslivet och isp:er om ett ramverk och en tidtabell för hur och när kopparnätet ska ersättas med fiber. Openreach beräknar att kostnaden kan landa på uppåt 30 miljarder brittiska pund, motsvarande över 360 miljarder svenska kronor.

Den prislappen kan vara en av orsaken till att BT inlett ”hemliga samtal” med brittiska regeringen om skiftet från koppar till fiber. Enligt Sky News diskuterar man en sexpunktsplan där de återstående abonnenterna på kopparnätet kommer att kopplas bort senast 2027. Storbritanniens kulturminister, som äger frågan, kommer att inleda samtal med industrin om skiftet under dagen.

En talesperson för departementet för digitalisering, kultur, media och sport sade i ett uttalande att ”denna regering tänker leverera digital infrastruktur i gigabit-klass av högsta kvalitet till hela landet och vi kommer att meddela hur vi ska uppnå målet så fort som möjligt”. Samtidigt antydde BT:s vd Philip Jansen förra månaden, under en presentation av företagets finansiella resultat, att brittiska regeringen kan vara beredda att ta på sig delar av kostnaderna.

Konkurrenter till BT har dock uttryckt missnöje med att den brittiska regeringen stödjer det redan dominerande BT, och därmed snedvrider marknaden. Vd:n för fiberleverantören CityFibre, Greg Mesch, uttrycker i ett uttalande missnöje med att Ofcom, Storbritanniens motsvarighet till Post och Telestyrelsen PTS, fokuserar exklusivt på BT Openreach som medium för migrationen från koppar till fiber.

– Tillbakadragandet av kopparnätet behöver hanteras på ett sådant sätt att det främjar konkurrens som alla aktörer kan dra nytta av, än att bara förstärka BT Openreach nuvarande marknadsdominans. Konsumenter borde ha makten att välja vilket fibernätverk de vill, säger Greg Mesch.

Läs också:
Norden slagfält för operatörerna – hård kamp mellan Telia och Telenor
”Är det vettigt att internetoperatörer uppmanar kunderna att stänga av brandväggen?”