För fem år sen började Microsoft offentliggöra för investerare hur många som använder onlinetjänsten Xbox Live varje månad. Nu slutar företaget med det, och ska i stället börja rapportera omsättning från Xbox-innehåll och tjänster på kvartalsbasis. Det skriver nyhetskanalen CNBC.

Den här förändringen är en följd av en ny strategi för Microsofts gamingenhet (som står för runt nio procent av företagets omsättning). De har tidigare förvärvat videostreamingtjänsten Mixer och på det sättet både etablerat nya forum för spelare och nya intäktskällor. I oktober kommer också en molnbaserad speltjänst.

En talesperson uppger för CNBC att ”då Microsofts spelverksamhet har expanderat så fångar de månatliga användarna av Xbox live bara en delmängd av de möjligheter som finns över Microsofts plattform” och att företaget ”förväntar sig större volatilitet i det här måttet framgent då nytt innehåll och nya tjänster lanseras, som Minecraft Earth”.

Det här ligger dock i tiden och flera stora techbolag går ifrån att rapportera detaljer som antal användare eller antal sålda enheter, påpekar CNBC. Till exempel har Apple slutat uppge antalet sålda enheter för Iphones. Ett annat exempel är att Oracle slutat offentliggöra omsättningen för molnverksamheten.

Senaste kvartalet hade Xbox Live-tjänsten 65 miljoner aktiva användare varje månad, vilket var en ökning med 14 procent jämfört med fjolåret.

Läs mer: Microsoft vill ta Xbox Live till nästan alla plattformar