Coromatic, som utöver datacenter även jobbar med verksamhetskritisk infrastruktur för säker kraftförsörjning, ska bygga två serverrum till forskningsanläggningen European Spallation Source, ESS. Det är en europeisk flervetenskaplig forskningsanläggning, baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla, som ska ge nya möjligheter inom många olika forskningsområden, exempelvis livsvetenskap, materialteknik och magnetism.

Efter att ha vunnit två olika offentliga upphandlingar fick Coromatic uppdragen att designa och bygga serverrummen i Köpenhamn och Lund, där Coromatic ska ta ett helhetsansvar samt leverera serverrummen nyckelfärdiga.

Just nu byggs ESS i Lund, och dess datacenter i Köpenhamn kommer också ha en nyckelroll i forskningsanläggningen, där man ska behandla vetenskapliga data. ESS uppger att robust datacenterinfrastruktur i både Köpenhamn och Lund är avgörande och ger data- och lagringskapacitet för vetenskaplig databehandling, kontroll, datahantering och it, nu och i framtiden.

– Vetenskap spelar en avgörande roll för att lösa dagens komplexa utmaningar och för att skapa morgondagens affärsmöjligheter. Att få leverera verksamhetskritisk infrastruktur till en av de största och viktigaste forskningsanläggningarna i Europa är något som vi är stolta över och det är ett tydligt bevis på vår kapacitet att leverera robusta och hållbara datacenterlösningar, säger Åsa Wikensten, chef för Data Center och Connected Workplace på Coromatic.

Läs också: Coromatic bygger dubbelt myndighets-datacenter