Nu går det knappt en vecka utan att det inleds nya granskningar eller rättsprocesser från myndigheters sida om de stora amerikanska it-jättarnas verksamheter. I de flesta fall handlar det om i fall de skaffar sig orättvisa fördelar genom att utnyttja sin dominerande ställning inom ena eller andra området.

Men det handlar också om hur de utnyttjar konsumenternas data.

Här är ett axplock av de granskningar och processer som pågår just nu mellan myndigheter och it-jättarna:

Google kämpar just nu i ett flerfrontskrig. På hemmamarknaden ska internetjätten nu utredas av 40 delstater för om de bryter mot de amerikanska konkurrensreglerna.

Den här undersökningen leds av statsåklagaren i Texas och enligt rapporterna ska den både se över hur Google utnyttjar sin makt i ett konkurrensperspektiv och granska integritetsfrågorna.

Google har sagt sig vilja samarbeta konstruktivt i granskningarna.

Sökjätten har också sedan ett antal år varit under EU:s lupp där de också genomgått ett antal granskningar som slutat i dryga böter för företaget. De har dömts till 4,3 miljarder euro i böter för att missbrukat sin dominerande ställning på smartphones genom att favorisera sina egna tjänster och appar i Android-operativsystemet.

De har också dömts till dryga böter för att favorisera sina egna tjänster i sökresultaten.

EU är heller inte färdigt med it-jättarna, kunde man utläsa av konkurrenskommissionären Margrethe Vestagers uttalande i samband med att hon går på sin andra period i rollen.

I ett brev till Margrethe Vestager har 23 europeiska jobbsökningssajter också begärt att hon ska initiera en ny utredning mot Google om huruvida företaget favoriserar sin egen jobbsöktjänst.

Granskas på federal nivå

Google är även ett av ett större antal stora it-bolag som granskas på federal nivå av amerikanska myndigheter för möjliga brott konkurrensreglerna. I den här granskningen ingår bland annat även e-handelsjätten Amazon.

Apropå Amazon har den här e-handelsjätten (eller för den delen molnjätten eller - apoteket eller livsmedelsjätten) inte alls haft samma kritiska myndighetsblick på sig hittills. En inte allt för djärv gissning är väl att det kommer.

Facebook är i alla fall ett företag som granskas hårt, bland annat av ett par amerikanska delstater. Den granskningen leds av statsåklagaren i delstaten New York – och är inriktad på att se över hur sociala medier-jätten använder sina data.

När hon sjösatte granskningen skrev statsåklagaren att syftet är att ”ta redan på om deras handlingar äventyrat konsumentdata, begränsat konsumenternas val eller ökat priset på annonsering”. ”Den största sociala medier-plattformen i världen måste följa lagen”, fortsatte hon.

Precis som Google kämpar Facebook på flera fronter mot myndigheterna. I somras dömdes Facebook till böter på motsvarande 47 miljarder av den federala handelskommissionen, som en följd av dataskandalen runt analysfirman Cambridge Analytica förra året.

Nu när Facebook ska lansera kryptovalutan Libre så har detta också dragit till sig myndigheternas intresse. Frankrike och Tyskland argumenterar för att Libra bör blockeras inom EU. Nyligen kom också uppgifter om att EU-kommissionen undersöker ”potentiellt konkurrensbegränsande beteende” kopplat till Libra.

Utfrågningar om kryptovalutan Libra

Nu har också tjänstemän från 26 centralbanker, även den amerikanska, frågat ut representanter från Libra kring vad den kommande valutan är tänkt att omfatta och hur den är designad.

Även Apple är indraget i flera omtalade juridiska processer nu. Den kanske mest uppmärksammade är den gäller en skattesmäll från EU. Förra veckan var Apples överklagande uppe i EU-domstolens näst högsta instans.

Ännu en uppmärksammad EU-tvist som Apple är indragen i är den där Spotify anklagar Apple för att de genom App Store ”begränsar valmöjligheter och kväver innovation på bekostnad av användarupplevelsen” och att Apple ”agerar både spelare och domare, och avsiktligt missgynnar andra apputvecklare”.

Enligt Financial Times kommer EU:s konkurrensmyndigheter att dra igång en granskning av hur Apples agerande inom de närmaste veckorna.

Apple är också ett av de företag som ingår i den stora federala granskning som görs av de amerikanska it-jättarna om huruvida de bryter mot gällande konkurrensregler.

Inte heller Microsoft klarar sig undan myndigheternas vaksamma blickar. Nu vill dataskyddsmyndigheten DPA i Nederländerna undersöka hur Microsoft samlar in data från användare av Windows Home och Windows Pro.

Läs mer: Borde de digitala jättarna styckas upp? Ja tycker amerikanerna