När 5g-teknik nu börjar rullas ut i världen är det inte konsumenternas surfhastighet i mobilen som är i fokus utan hur industrin och företagen kan använda tekniken, bland annat i form av internet of things, alltså saker som kopplas upp mot nätet.

I svenska telekomjätten Ericssons Studio i Kista, där de visar upp morgondagens teknik vimlar det därför av uppkopplade saker och IOT-lösningar. De visar upp projekt som är på gång med Scania om att kunna klippa kablarna till industrirobotar och i stället låta kommunikationen ske via 5g. En lösning för sjukvården med smarta insulinsprutor där Ericsson utvecklat e-simteknologin som finns inbyggd. Eller en ny smartklocka från irländska startup-bolaget Safetrx och som är utvecklad tillsammans med Sony i Lund, med särskild sjöräddningsteknik, och larm- och spårbarhetsfunktioner som är på väg ut på marknaden.

Det är den här typen av nya produkter som ryms inom Ericssons IOT-plattform, och som nu ska fungera som ett av företagets tillväxtområden i framtiden.

Chefen för Ericssons IOT-satsning, Kiva Allgood, säger att det handlar om att hitta nya intäkter när den lönsamhet som genereras från smartphone-användandet ligger ganska platt.

Kiva Allgood
Kiva Allgood.

– Våra nyckelpartner är operatörerna. Om man ser på mobilindustrin i dag så är det miljarder som använder de tjänsterna, men ARPU (genomsnittliga intäkterna per användarna) ligger ganska platt.

– Alla operatörer letar efter nya intäkter utanför bubblan och där ska vi vara ett stöd. Nästa steg är att koppla upp andra saker än mobiler och det gäller för oss att lista ut vilka som är de viktigaste användarcasen.

Kiva Allgood säger att det händer mycket när nätverken uppgraderas. Så var det mellan 3g och 4g, och så är det också nu, när 5g ska införas.

5g-utrullningarna är viktiga för IOT-utvecklingen.

– Framför allt eftersom det framtidssäkrar tekniken. Det faktum att företagen vet att 5g kommer öppnar många dörrar. En kund till oss sa att 5g är som 1g för industrin. Det kommer att lösa många grundläggande problem.

När det gäller IOT-utvecklingen är det vissa branscher som går i täten. Att energibranschen ligger långt framme med de uppkopplade och smarta elmätarna är känt. Ett annat område som blivit vitalt för Ericsson är fordonsindustrin.

– Där händer det väldigt mycket. Även om de helt autonoma bilarna är en bit bort så blir de hela tiden intelligentare och det är mycket som kan skötas genom mobilen, som underhåll, firmware-uppdateringar, infotainmentsystemen, reglera temperaturen och hantera säkerheten.

ericsson 5g
En industrirobot som kopplas upp via 5g.

Även när det gäller tillverkningen händer det mycket på fordonssidan. De har projekt som pågår med Volvo CE och Telia i landets första 5g-nät, Einride som utvecklar självkörande lastbilar, Volvo Cars – där de för snart ett år sedan tecknade ett femårigt supportavtal för uppkopplade fordon, Scania för ett system med kommunikation mellan lastbilar, bara för att ta ett par exempel.

Hur stort kan den här nya och framväxande IOT-marknaden bli för Ericsson? Kan det bli ett eget affärsområde vid sidan av till exempel mobilnäten i framtiden?

– Jag hoppas det, säger Kiva Allgood. Om vi gör jobbet rätt så kan det bli det. Vi ska bli nummer ett på marknadsandelar när det kommer till IOT-plattformar. Det innebär att vi har mycket att göra, vi börjar med konnektiviteten och sedan rör vi oss uppåt mot applikationslagret tillsammans med operatörerna.

I och med att IOT-marknaden i dag är så fragmenterad är det svårt att säga vem som i dag är störst på marknaden, menar Allgood.

IOT-satsningen innebär också ett nära samarbete med startups i många fall och Ericsson har program för att fånga upp alla de IOT-startups som inte minst startar upp som specialister på en särskild bransch.

– Det finns mycket kreativa människor i Sverige, vilket tjänster som Minecraft och Spotify visar. Vi har program, inte bara för startups utan för anställda och partners, där de pitcha idéer, testa dem och få stöd från vår sida.

Läs mer:
Telias nästa steg i 5g-rejset: Volvo CE först ut i nytt partnerprogram
Smarta datacenter en mångmiljardmarknad – och där finns svenska ABB