Svenska Sinch, som fram till i februari i år hette CLX Communications, är trots sin storlek fortfarande en ganska okänd aktör. Bolaget levererar molnbaserade kommunikationstjänster till företag och mobiloperatörer och har en plattform i vilken företag nå 5 miljarder mobiltelefoner världen över.

Bolaget är noterat på Stockholmsbörsen, och sett till intäkter är man där positionerat som det tredje största techbolaget, och man har även en hel del tunga kunder, där man gärna lyfter fram ”åtta av tio största techbolagen i USA”.

Sedan börsnoteringen 2015 har man gjort ett antal förvärv, bland annat konkurrenten Mblox och bolaget som man nu tagit namnet från, Sinch, som köptes av Rebtel, vilket kompletterade bolagets textmeddelandetjänster med tjänster för röst- och video. 2018 köptes även Seattlebolaget Vehicle som har teknik för individualiserade videomeddelanden.

Missa inte Branschkollen – nyhetsbrevet för den svenska it-branschen. Teckna en gratis prenumeration!

Och nu är det dags igen, när man köper det Parisbaserade SaaS-bolaget Myelefant för 18,5 miljoner euro, vilket motsvarar drygt 197 miljoner kronor. Den här gången är det en mjukvaruplattform för mobil interaktion som ska adderas till den tidigare tekniken. Myelefant har verktyg för analys i realtid, som ska ge en ännu bättre kundupplevelse.

– Med sin kraftfulla men lättanvända mjukvara har Myelefant framgångsrikt visat hur nästa generations meddelandetjänster kan skapa konkret och mätbar affärsnytta. Förvärvet gör att vi kan erbjuda vår globala kundbas och etablerade affärspartners en avancerad mjukvaruplattform, med kraftfulla analysverktyg, som möjliggör en mycket bra kundupplevelse, säger Sinchs vd Oscar Werner om förvärvet.

Myelefants mjukvara används idag av mer än 160 företagskunder. Med hjälp av avancerade landningssidor, som är unika för varje mottagare, kan företagen kombinera räckvidden hos sms med de möjligheter till bilder, video, interaktion och analys som en mobil webbsida kan erbjuda. Bland kunderna finns till exempel Orange, Nespresso och Nissan. Tortalt arbetar 41 personer med plattformen i Paris och Bordeaux. Affären beräknas slutföras i början av oktober.

– Vi ser ökande efterfrågan från företag som vill använda meddelandetjänster för att förbättra sin kundresa och öka kundnöjdheten. Tillsammans med Sinch får vi den skala och räckvidd som krävs för att konkurrera globalt. Vi ser fram emot att börja arbeta tillsammans och dra nytta av de många affärsmöjligheter som vi nu ser ta form, säger Cyril Puget, vd och medgrundare av Myelefant.

Läs också: